Dieta dla matki karmiącej
autorka: dr inż. Agnieszka Leciejewska, specjalistka ds.żywienia człowieka, dietetyczka
www.diety-w-chorobach.reveez.com
UWAGA!!! Nie jest to dieta dla matki, której dziecko jest alergikiem lub ma skazę białkową. W tych wypadkach konieczna jest dieta specjalistyczna. Dieta dla kobiet karmiących przy skazie białkowej oraz bezglutenowa dieta dla matki karmiącej znajdują się w e-booku, szczegóły poniżej.
Odkąd na świecie pojawiło się twoje dziecko zastanawiasz się co jeść, by mu zapewnić to, co najlepsze, a jednocześnie nie zaszkodzić. Cały sztab doradców z babciami i ciotkami na czele podpowiada co jeść, czego unikać. A gdy maleństwu dokucza kolka, myślisz, że to twoja wina. Zdarza się, że wyrzucasz ze swojego jadłospisu coraz więcej produktów z obawy o zdrowie dziecka. Niesłusznie. Twoja dieta powinna być teraz jak najbardziej urozmaicona, bo przy karmieniu naturalnym, twoje menu jest jednocześnie dietą twojej pociechy. Od tego, co będziesz teraz jadła zależy nie tylko zdrowie i prawidłowy nastrój maleństwa, ale również jego nastrój.
Dieta matki karmiącej
- Przede wszystkim jedz regularnie 4-5 małych posiłków dziennie w odstępach 2-3 godzinnych. Pomiędzy posiłkami staraj się nic nie jeść, tylko pić najlepiej wodę mineralną bez smakową, herbatki owocowe lub ziołowe.
- W menu nie powinno zabraknąć przetworów zbożowych (pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryż, makarony), a także ziemniaki – to porcja energii, witamin z grupy B i błonnika. Do każdego posiłku staraj się dodawać owoce lub warzywa, które dostarczą ci dawkę witamin. Najlepiej jeść je na surowo.
- Dwa razy dziennie sięgaj po nabiał (twarogi, kefir, maślankę czy jogurt najlepiej naturalne , która mają mniej cukru niż te owocowe). To najbogatsze źródło wapnia niezbędnego dla kości i zębów. Gdy go zabraknie w Twojej diecie, organizm czerpie go właśnie z kości i zębów.
- Wybieraj chude gatunki mięsa i wędlin (tych ostatnich nie nadużywaj, bo mają sporo soli, a ta sprzyja nadciśnieniu). Mięso gotuj w wodzie, duś lub piecz bez dodatkowego tłuszczu. – Jeśli twoja pociecha nie jest alergikiem, 2-3 razy w tygodniu sięgaj po ryby. Wybieraj tuńczyk z puszki oraz ryby duszone w folii.
- Używaj łagodnych przypraw ziołowych, natki, koperku , bazylii.
- Do sałatek i surówek dodawaj łyżkę oleju rzepakowego, bogatego źródła niezbędnych dla rozwoju mózgu dziecka kwasów omega-3. Możesz też stosować siemię lniane mielone oraz nasionka, np. dodając je do koktajli czy sałatek owocowych.
Unikaj:
- nadmiaru soli oraz ostrych przypraw (pieprzu, octu, chilli).
- warzyw marynowanych, konserwowanych, smażonych, duszonych
- warzyw wywołujących wzdęcia: dużej ilości kapusty, brokułów, kalafiora, pora, czosnku, cebuli – pamiętaj, że każdemu szkodzi co innego. U niektórych osób wzdęcia wywołuje kalafior i brokuły, u innych surowa i duszona kapusta.
- cytrusów, truskawek, orzechów, czekolady – mogą wywołać uczulenia.
- kawy naturalnej i mocnej herbaty – działają pobudzająco
- nadmiaru cukru i słodyczy – sprzyjają nadwadze.
- dań ciężkostrawnych i smażonych z dużą ilością tłuszczu: fasolka po bretońsku, bigos, schabowe, flaki, żurek lub barszcz biały z kiełbasą – sprzyjają nadwadze, mogą być także źle tolerowane przez dziecko..
Przykładowy jadłospis
Dzień I
Śniadanie:
- smoothie marchewkowe (zmiksować 2 marchewki, jabłko, dodać połowę szklanki wody i sok z połowy cytryny. Posypać łyżką siemienia lnianego może być zmielone)
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego cienko posmarowane margaryną
- kawa zbożowa z mlekiem
II śniadanie:
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego cienko posmarowanego margaryną z 2 listkami sałaty, plasterkiem żółtego sera i połową pomidora bez skórki
- herbatka owocowa
Obiad:
- udko kurczaka pieczone w folii w temp 180 stopni ok. 35-40 minut (bez skórki)
- sałata lodowa z pomidorem skropiona łyżeczką oleju rzepakowego
- 3-4 ugotowane ziemniaki obficie posypane koperkiem
- szklanka soku pomidorowego lub z czerwonego buraka
Podwieczorek:
- miseczka galaretki owocowej z kawałkami obranego ze skórki jabłka
- herbatka owocowa
Kolacja:
- miseczka sałatki z 3-4 łyżkami makaronu rurki lub wstążki, z pokrojonym ugotowanym jajkiem, 2 łyżkami zielonego groszku konserwowego, 2 łyżkami kukurydzy. Doprawiona łyżeczką majonezu i 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Posypana natką pietruszki lub koperkiem.
- herbatka owocowa lub koperkowa.
Zapraszamy do sklepu interentowego. Oferujemy poradniki dietetyczne w postaci e-booków w formacie PDF, koszt 10 zł.
https://www.ksiegarnianatemat.online/
Zamów poradnik z dietami dla kobiet karmiących
autorstwa dr Agnieszki Leciejewskiej i dr. Jacka Tulimowskiego
Znajdziesz w nim:
Dietę dla matki karmiacej w jadłospisem (z przepisami) na 14 dni.
Dietę dla kobiety karmiącej przy skazie białkowej ze szczególowym menu na 7 dni.
Dietę bezglutenową dla karmiacej z przykladowym menu na 7 dni.
Ponadto w poradniku: o mitach i prawdach dotyczacych karmienia, w tym dobre rady, o ząbkowaniu, badaniach, jak dobrać odpowiedni biustonosz.











