17 sierpnia 2017, imieniny Jacka, Anity, Mirona

Na temat, natemat.com.pl, Piotr Janczarek, Iwona Janczarek
 
Strona główna
Rozrywka i Refleksja
Diety
Podróże
Zdrowie
Dzieci w szkole
Prawo i finanse
Smacznie
Berlin
Konkursy
  Żylaki. Poważna choroba układu krążenia  Odporność, przeziębienia, infekcje wirusowe  Nowoczesna metoda leczenia zaćmy  Nowoczesna diagnostyka i leczenie osteoporozy  Dziecko  Zatoki. Nowa metoda leczenia  Ból  Chemikalia w jedzeniu. Czy trzeba się ich obawiać? Biomonitorowanie człowieka  Bóle kręgosłupa - książka  Ciśnienie krwi  Choroba zwyrodnieniowa stawów  Okulista  Dlaczego warto zadbać o dobre bakterie?  Stomatologia  Diabetolog  Przed operacją. Jak się przygotować.  Uzależnienia  Zdrowo i bezpiecznie w podróży  Hemoroidy. Objawy i ich łagodzenie. Leczenie.  Borelioza - co trzeba wiedzieć o tej chorobie?  Badania - kalendarz badań profilaktycznych  Neurolog  Psychika  Gastrolog  Infekcje intymne  Dermatolog  Karmienie piersią  Laryngolog  Onkolog  Ginekolog i Seksuolog  Ruch, ćwiczenia, sport  Bezpieczne leki  Kardiolog

Chemikalia w jedzeniu. Czy trzeba się ich obawiać? Biomonitorowanie człowieka

fot. archiwum 

drukuj artykuł z portalu natemat.com.pl

SYNEVO POMOŻE - KAMPANIA EDUKACYJNA

Około 90% zbędnych chemikaliów dostaje się do naszego organizmu z żywnością.

Dość powszechnie obawiamy się chemicznych dodatków w produktach spożywczych. Tymczasem to nie one są istotnym problemem, lecz związki chemiczne produkowane przez przemysł na ogromną skale. Ksenobiotyki, czyli zbędne chemikalia znajdują się w naszej krwi, ślinie, moczu, mleku kobiecym. Dla kogo chemikalia są szczególnie niebezpieczne? Na czym polega biomonitorowanie człowieka?

 - Wyobraźmy sobie bardzo prosty eksperyment: do szklanki wypełnionej wodą wkroplimy pipetą granatowego atramentu: ciemny punkt w wodzie będzie się stopniowo rozprzestrzeniał, aby po jakimś czasie cała zawartość szklanki przybrała jednolity jasnoniebieski kolor – opowiada prof. Krzysztof L. Krzystyniak, toksykolog i biochemik. – To jest właśnie nasze środowisko naturalne, w którym żyjemy, do którego przemysł rokrocznie dorzuca kolejne miliony ton chemikaliów – dodaje prof. Krzystyniak.

Biomonitorowanie człowieka

Dzięki rozwojowi diagnostyki klinicznej możemy dziś badać nasze organizmy z nieprawdopodobną wręcz czułością i precyzją metod diagnostycznych. Nowe podejście zastosowano również w badaniach, ile chemii dostaje się do naszych organizmów. Powoli, choć nie całkowicie, odchodzi się od żmudnych przeliczeń, ile i czego dostarczamy naszym żołądkom i jaka jest zawartość chemii w poszczególnych produktach spożywczych. O wiele bardziej precyzyjne jest oznaczania zawartości niechcianych związków chemicznych bezpośrednio w próbkach naszych płynów ustrojowych. Jest to właśnie biomonitorowanie człowieka HBM – niezwykle specyficzne, dokładne ilościowo pomiary ilości chemikaliów, które pozwalają na ocenę ewentualnych skutków zdrowotnych, a przede wszystkim alarmują o przekroczeniu dawek uznanych za niebezpieczne.

 

Dla kogo chemia jest szczególnie niebezpieczna?

Ochrona przed chemikaliami jest niezwykle istotna zwłaszcza w wypadku matek i niemowląt. Kobiety, które zdecydują się na ciążę, powinny szczególną uwagę zwrócić na środki czystości, chemię kuchenną i łazienkową, plastiki, czy kosmetyki. Warto zwrócić uwagę, że rozwijający się organizm dziecka jest bezbronny wobec zakażeń chemikaliami, co może mieć daleko idące konsekwencje.

Drugą grupą szczególnego ryzyka są osoby starsze, z uwagi na słabnące z wiekiem enzymy odtruwania, a także przez nagromadzenie z wiekiem trwałych zanieczyszczeń, zalegających w tkance tłuszczowej. Znamy te i inne zagrożenia właśnie dzięki biomonitorowaniu człowieka.

 

dr MarszałekBadania analityczne w diagnostyce toksykologicznej

dr n.med Andrzej Marszałek, dyrektor medyczny Laboratoriów Synevo

Badania wykonywane w szeroko rozumianej diagnostyce toksykologicznej obejmują bezpośredni pomiar trucizn w płynach ustrojowych, a także ocenę efektu ich działania. Wśród analiz z pierwszej grupy, kojarzymy ocenę stężenia alkoholu etylowego we krwi, czy stężenia leków, np. barbituranów. W przypadku przewlekłych ekspozycji możliwe jest również wykorzystanie oceny wydalania np. rtęci czy ołowiu z moczem. Oceniając pośrednio wpływ trucizn na organizm, często ocenia się uszkodzenie wątroby, zmiany równowagi kwasowo-zasadowej (głęboka kwasica w zatruciu metanolem).

Badania toksykologiczne wymagają dodatkowych kompetencji diagnostów. Konieczne jest zrozumienie techniki wykonywanych czynności, ale również dogłębna wiedza z zakresu kliniki toksykologicznej. W przypadku takich badań często obserwuje się bowiem całkowicie niefizjologiczne wyniki pomiarów i diagnosta musi mieć pewność co do najwyższej jakości analitycznej wydawanej informacji. Ponadto, w przypadkach ostrych zatruć konieczne jest jak najszybsze przekazanie informacji lekarzowi.

Zanim podejmiemy decyzję o wykonaniu badań z zakresu toksykologii, powinniśmy skonsultować się z naszym lekarzem. Nawet jeśli nie zleci wykonania badania, to na pewno pomoże w wybraniu najbardziej odpowiednich analiz.

 

Książka: „Biomonitorowanie człowieka”,

książkawydawnictwa Medyk, jest zwięzłym kompendium wiedzy o rozmiarach zakażeń i zagrożeń chemicznych społeczeństw krajów Unii Europejskiej. W przystępny sposób tłumaczy ona zawiłości toksykologicznych jednostek, dawek, oznaczeń niezbędnych do prawidłowego oszacowania tych zagrożeń. Może posłużyć jako pierwszy podręcznik biomonitorowania człowieka, ponieważ jest to dziedzina wiedzy medycznej z ogromnymi perspektywami rozwoju.

Autorami książki są:

Krzysztof L. Krzystyniak, toksykolog i biochemik,wykładowca Uniwersytetu Quebec w Montrealu.

Mieczysław W. Obiedziński, profesor nauk rolniczych, związanym z SGGW w Warszawie

Hanna Kalota, biochemiczka i diagnostka kliniczna, zajmująca się diagnostyką niepłodności

Andrzej Marszałek, internista i specjalista diagnostyki laboratoryjnej, dyrektor medyczny Laboratoriów Synevo.

 

Dodatki do żywności

Na ogół nie mamy świadomości, jakie zagrożenia płyną z zastosowania chemii w przemyśle, często natomiast obawiamy się tzw. chemii w jedzeniu, czyli dodatków do żywności. Czym one są? Dodatek do żywności to substancja, która nie jest jej składnikiem, ale pełni jakąś określona funkcję, np. nadaje kolor, wydłuża okres przydatności do spożycia itd. Wśród dodatków do żywności wyróżnia się m.in.: barwniki, emulgatory, przeciwutleniacze, regulatory kwasowości, stabilizatory, substancje konserwujące oraz inne. Wszystkie pełnią jakieś funkcje. Wiele tych substancji jest uzyskiwanych na drodze syntezy chemicznej, ale są także dodatki (taie jak zagęstniki lub barwniki) uzyskiwane np. z wyciągów roślinnych.

Dodawanie wszystkich substancji do żywności regulują przepisy i są one bardzo restrykcyjne. Każdy, kto chce zastosować jakiś dodatek, zgłasza się do Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Jest to ciało zupełnie niezależne od kogokolwiek: rządów, producentów, itd. EFSA ocenia bezpieczeństwo tej substancji w konkretnym zastosowaniu i dawce.

Dzięki dodatkom do żywności jest ona bezpieczna, np. azotyn sodu dodawany do wędlin zapobiega rozwojowi pałeczek jadu kiełbasianego. Zatrucie nimi jest śmiertelne. Bez konserwantów miękka margaryna do smarowania pieczywa natychmiast po otworzeniu opakowania by spleśniała. Przeciwutleniacze zapobiegają jełczeniu tłuszczów, a zjełczały tłuszcz może mieć działanie rakotwórcze.

Dodatków do żywności nie należy jednak spożywac bez żadnych ograniczeń. Znajdują się one głównie w żywności przetworzonej, a ta, jak wiemy, jest mniej zdrowa od nieprzetworzonej. Chcąc się zdrowo odżywiać, powinniśmy ograniczyć spożywanie gotowych produktów, zjadać dużo owoców i warzyw, kupować produkty wyższej jakości. Ale to wszystko jest oczywiście trudniejsze i droższe.

 

 


synevoSynevo Sp. z o.o.
Medyczne Laboratoria Diagnostyczne

Synevo od wielu lat współpracuje ze szpitalami, przychodniami oraz lekarzami z całej Polski. Laboratoria Synevo świadczą kompleksowe usługi w zakresie ogólnej i specjalistycznej diagnostyki laboratoryjnej, oraz dysponuje
nowoczesnym zapleczem laboratoryjnym, merytorycznym i transportowym.

www.synevo.pl

 

pobrania


 

O NAS | KONTAKT | REKLAMY | MAPA STRONY | MAPA XML

Netpress, Iwona Janczarek

ul. Cyklamenowa 5, 05-077 Warszawa
Tel: 604 201 109, E-mail: allpress@pro.onet.pl

NBS - najlepsze strony internetowe