25 sierpnia 2019, imieniny Ludwika, Luizy, Patrycji

Na temat, natemat.com.pl, Piotr Janczarek, Iwona Janczarek
 
Strona główna
Rozrywka i Refleksja
Diety
Podróże
Zdrowie
Dzieci w szkole
Prawo i finanse
Ukraina
Smacznie
Berlin
  Żylaki. Poważna choroba układu krążenia  Odporność, przeziębienia, infekcje wirusowe  Nowoczesna metoda leczenia zaćmy  Nowoczesna diagnostyka i leczenie osteoporozy  Dziecko  Zatoki. Nowa metoda leczenia  Ból  Chemikalia w jedzeniu. Czy trzeba się ich obawiać? Biomonitorowanie człowieka  Bóle kręgosłupa - książka  Ciśnienie krwi  Choroba zwyrodnieniowa stawów  Okulista  Dlaczego warto zadbać o dobre bakterie?  Stomatologia  Diabetolog  Przed operacją. Jak się przygotować.  Uzależnienia  Zdrowo i bezpiecznie w podróży  Hemoroidy. Objawy i ich łagodzenie. Leczenie.  Borelioza - co trzeba wiedzieć o tej chorobie?  Badania - kalendarz badań profilaktycznych  Neurolog  Psychika  Gastrolog  Infekcje intymne  Dermatolog  Karmienie piersią  Laryngolog  Onkolog  Ginekolog i Seksuolog  Ruch, ćwiczenia, sport  Bezpieczne leki  Kardiolog

Badania profilaktyczne

fot. Shutterstock 

drukuj artykuł z portalu natemat.com.pl

Pomiar ciśnienia, morfologia, badanie oczu, prześwietlenie klatki piersiowej, badania ginekologiczne, przegląd stomatologiczny, poziom glukozy, cholesterolu, usg, kolonoskopia, mammografia i in. Jakie badania i kiedy powinniśmy wykonać.
 
Po ukończeniu 18. roku życia, niezależnie od wieku, powinniśmy raz w roku:

- mierzyć ciśnienie tętnicze krwi. Badanie możemy wykonać podczas wizyty u lekarza rodzinnego. Dzięki niemu możemy wykryć nadciśnienie, które prowadzi do groźnych zaburzeń układu krwionośnego, osłabienia serca, niewydolności nerek, udaru mózgu.


- wykonać morfologię krwi z rozmazem i OB. Badanie wykonujemy na czczo, a polega ono na pobraniu ok. 5 ml krwi z żyły łokciowej. Morfologia to określenie ilości hemoglobiny, czerwonych krwinek oraz hematokrytu, czyli stosunku objętości krwinek do całej objętości krwi oraz krwinek białych i płytkowych. W pierwszym przypadku możemy się dowiedzieć, czy nie mamy anemii. Nadmiar białych krwinek może być sygnałem, że organizm szykuje się do obrony przed zagrożeniami, czyli infekcjami, stanami zapalnymi, chorobami pasożytniczymi, niektórymi nowotworami. Liczba krwinek płytkowych może wskazywać na takie choroby, jak: reumatyzm i marskość wątroby. Wysokie OB występuje przy zapaleniach, niewydolności krążenia, chorobach tarczycy i wielu innych. Badanie jest bezpłatne ze skierowaniem od lekarza rodzinnego, płatne kosztuje ok. 15 zł.

- zrobić badanie ogólne moczu. Próbkę pobieramy z pierwszego porannego strumienia moczu do specjalnego pojemnika. Badanie sprawdza fizyczne właściwości moczu oraz wykryte w nim substancje, cukier, białko, krew i inne. Odchylenia od normy mogą świadczyć o niewydolności nerek, ropnym zapaleniu układu moczowego, niewydolności nerek, i in. Badanie kosztuje ok. 15 zł, ze skierowaniem jest bezpłatne.

- prześwietlić klatkę piersiową, dotyczy to szczególnie osób palących. Zdjęcia wykonuje się na stojąco, po nabraniu powietrza do płuc, nie oddychając. Rentgen klatki piersiowej umożliwia rozpoznanie zapalenia płuc, guza w płucach, gruźlicy, rozedmy, zwapnienia aorty lub zastawek serca. Prześwietlenie wykonywane jest bezpłatnie na podstawie skierowania lekarza rodzinnego.

- okresowe badania ginekologiczne, w tym cytologię szyjki macicy (umożliwia wykrycie raka szyjki macicy we wczesnym stadium, gdy jest całkowicie wyleczalny) każda kobieta powinna wykonywać również raz w roku lub np. przy zmianie środka antykoncepcyjnego.


Częściej warto:


- odwiedzić dentystę przynajmniej raz na pół roku, częściej gdy masz próchnicę lub jesteś w ciąży. Badania diagnostyczne nawet w prywatnych gabinetach przeprowadzane są najczęściej bezpłatnie, jeśli gabinet ma podpisaną umowę z NFZ.

- zbadać  samodzielnie piersi, raz w miesiącu, najlepiej po miesiączce.


Pozostałe badania wykonujemy z częstotliwością odpowiednią do wieku:


- badanie poziomu glukozy w surowicy krwi, przeprowadzamy raz na 3 lata, a jeśli mamy nadciśnienie lub miażdżycę – co roku. Polega ono na oznaczeniu glukozy we krwi pobranej z żyły. Przekroczenie normy może być objawem początków cukrzycy i innych schorzeń. Jest bezpłatne ze skierowaniem od lekarza pierwszego kontaktu.

- oznaczanie poziomu cholesterolu we krwi. W najprostszej wersji polega na oznaczeniu ogólnego poziomu cholesterolu we krwi pobranej z żyły na czczo. Badanie wykrywa skłonności do miażdżycy naczyń krwionośnych, czego konsekwencją mogą być: choroby wieńcowe, zawał serca i in. Osoby od 18. do 30. roku życia powinny badać cholesterol co pięć lat, starsze co 3. Badanie jest bezpłatne ze skierowaniem od lekarza pierwszego kontaktu.

- elektrokardiogram (EKG) wykonujemy co 3 lata, a po 50. roku życia raz w roku. Polega ono na rejestrowaniu czynności serca, a przeprowadza się je umieszczając elektrody na rękach, nogach i klatce piersiowej pacjenta. Badania pokazuje miarowość rytmu serca i ewentualne jego zburzenia oraz nieprawidłowości w ukrwieniu mięśnia sercowego oraz zmiany towarzyszące niektórym chorobom, np. wieńcowej. Pomaga też w wykryciu przebytego zawału serca. Badanie wykonywane jest bezpłatnie na podstawie skierowania od lekarza pierwszego kontaktu.


- USG piersi i mammografia. USG zalecane jest co roku kobietom w wieku rozrodczym, a po pięćdziesiątce co 2-3 lata. Mammografię należy wykonywać co kilka lat lub częściej, jeśli jesteś w grupie podwyższonego ryzyka. Pierwsze badanie polega na uzyskaniu komputerowego obrazu tkanek piersi, natomiast drugie na wykonaniu zdjęcia rentgenowskiego prześwietlonej piersi. Oba badania przeprowadza się w celu wczesnego wykrycia nowotworów piersi w stadium niewyczuwalnym jeszcze przez badania dotykiem. Badania są bezpłatne ze skierowaniem od lekarza pierwszego kontaktu lub ginekologa.


- test na krew utajoną w stolcu powinny co roku wykonywać osoby po 40. roku życia. Do laboratorium analitycznego trzeba dostarczyć po 2 próbki kału, pobranego ze świeżo oddanego stolca z trzech kolejnych wypróżnień. Badanie ma na celu wykazanie ewentualnej obecności krwi w kale, spowodowane krwawieniem z układu pokarmowego, którego przyczyną może być choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, nowotwory jelita i inne choroby. Test wykonywany jest bezpłatnie na podstawie skierowania od lekarza rodzinnego.


- USG jamy brzusznej powinniśmy wykonywać co 3-5 lat, po 50. roku życia co 2-3 lata. Podczas badania uzyskujemy komputerowy obraz narządów wewnętrznych, dzięki czemu widoczne są ewentualne nieprawidłowości w tych narządach. U kobiet badanie to pozwala także na wykrycie torbieli i nowotworów w jajnikach lub zmian w macicy.


- badanie stężenia hormonów tarczycy. Zalecane jest co roku osobom po pięćdziesiątce. Jest to badanie krwi obejmujące określenie poziomu tyroksyny wytwarzanej przez gruczoł tarczowy i tyreotropiny produkowanej przez przysadkę mózgową. Test pomaga  wykryć wiele chorób tarczycy. Wykonywany jest bezpłatnie, ze skierowaniem.


- badanie gęstości kości (densytometria) jest zalecane co 3 lata między 40. a 50. rokiem życia, co 2 lata w wieku 50-60 lat i co roku powyżej tego wieku. Umożliwia wykrycie wczesnych etapów osteoporozy. Badanie jest wykonywane bezpłatnie ze skierowaniem od lekarza rodzinnego.


- audiometryczne badanie słuchu przeprowadzamy co 5 lat między 30. a 40. rokiem życia, co 3 lata miedzy 40. a 50., później co 2 lata. Wykonuje się je za pomocą specjalnego aparatu audiometru, a pozwala określić rodzaj i stopień ewentualnego uszkodzenia słuchu.


- badaniom okulistycznym powinniśmy poddać się co 3-5 lat, a po czterdziestce co roku. Test podstawowy  to odczytywanie ze specjalnej tablicy zmniejszających się liter. Kolejne jest badanie ostrości wzroku z bliska, polega ono na odczytywaniu tekstu każdym okiem osobno. Następnym etapem jest próba korekcji poprzez wsuwanie odpowiedniej soczewki do ramki okularowej. Podczas badania dna oka lekarz za pomocą urządzenia rzucającego snop światła (oftalmoskopu) obserwuje naczynia krwionośne dna oka. Jest to pomocne w ocenie ogólnego stanu zdrowia pacjenta, szczególnie przy nadciśnieniu, cukrzycy, chorobach krwi, nowotworowych, układu nerwowego. W badaniu można też wykryć choroby siatkówki, naczyniówki, ciała szklistego oraz nerwu wzrokowego.


- kolonoskopię powinien wykonywać co 5 lat każdy, kto skończył 45. Rok życia, zwłaszcza jeśli w jego rodzinie ktoś chorował na raka jelita. Badanie polega na oglądaniu wnętrza jelita grubego za pomocą giętkiego endoskopu. Pozwala wykryć wczesne stadia raka jelita grubego.

Normy
I. Badania krwi
1. Morfologia krwi obwodowej:

WBC - leukocyty (4,8-10,8 G/I)
RBC - erytrocyty (K: 4,2-5,4 T/I; M: 4,7-6,1 T/I)
HGB - hemoglobina (K: 12-16 g/dl; M: 14-18 g/dl)
HCT - hematokryt (K: 37-47 %; M: 42-52 %)
MCV - średnia objętość erytrocytu, SOK (K: 81-99 fl; M: 80-94 fl)
MCH - średnia zawartość hemoglobiny, SMH (27-31 pg)
MCHC - średnie stężenie hemoglobiny, SSH (33-37 g/dl)
RDW - wskaźnik anizocytozy erytrocytów (1,5-14,5%)
PLT - trombocyty; płytki krwi (130-400 G/I)

2. OB (K: 12-20; M: 8-15 mm/godz.)

3. Glukoza (GLU) - 70 - 110 mg/dl    

4.  Lipidogram:

Cholesterol całkowity (TChol) 150 - 200 mg/dl
Cholesterol LDL (LDL-Chol) < 130 mg/dl
Cholesterol HDL (HDL-Chol) - mężczyźni > 35 mg/dl; kobiety > 40 mg/dl
Trójglicerydy (TRG) 35 - 150 mg/dl

5. Czynność nerek:

Mocznik (UREA) 10 - 50 mg/dl
Kreatynina (CREA) 0,0 - 1,2 mg/dl
Kwas moczowy (URIC) 2,6 - 7,20 mg/dl

6. Hormony tarczycy:

TSH 0,27 - 4,20
fT3 1,64 - 3,45
f
T4 0,71 - 1,85

II.Badania moczu:

1. zabarwienie moczu (przejrzysty, żółty o różnych odcieniach)
2. gęstość względna moczu (1,018-1,030 kg/l (N/I))
3. odczyn moczu (lekko kwaśny, PH (średnio) = 6)
4. ciężar właściwy (1018-1030 g/l)
5. składniki morfologiczne moczu:

krwinki czerwone - erytrocyty (0-3 wpw (w polu widzenia))
krwinki białe - leukocyty (3-5 wpw (w polu widzenia

 

O NAS | KONTAKT | REKLAMY | MAPA STRONY | MAPA XML

Netpress, Iwona Janczarek

ul. Cyklamenowa 5, 05-077 Warszawa
Tel: 604 201 109, E-mail: allpress@pro.onet.pl

NBS - najlepsze strony internetowe