Zupa szparagowa. Duńczycy zup w zasadzie nie jadają. Uparcie twierdzą, że ich przygotowanie zajmuje zbyt wiele czasu, a poza tym zdecydowanie bardziej wolą pieczyste z sałatką, albo śledzie i krewetki w towarzystwie pasztetu i wonnych serów. Jednak, jeśli już na duńskim stole wylądować ma zupa, to będzie to szparagowa. Podaje się ją w postaci gęstego kremu i to w wielu wariacjach. Z dodatkiem pieczonego w domu chleba, bruchetty, kluseczek, jajek, kwaśnej śmietany, białego wina lub z pietruszką. Zawsze powinna być jednak delikatna w smaku, bo przecież nie bez przyczyny szparagi już od czasów starożytności uważa się za afrodyzjak. Coś w tym musi być, skoro Duńczycy lubią podawać szparagową na zakończenie nocnych przyjęć. Dzisiaj podajemy przepis na szparagową w jej podstawowej wersji, z dodatkiem domowych kluseczek i pietruszki.
Składniki na 4 osoby
600 g zielonych szparagów
1,2 l bulionu warzywnego
2 ml kwaśnej śmietanki 9 %
Sól
Pieprz
Domowe kluseczki
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Szparagi dusimy w garnku na parze z niewielką ilością wody – około 4-5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i kroimy je na mniejsze kawałki. Część szparagowych główek zachowujemy w całości, by później przystroić nią zupę podczas serwowania. Reszta główek nie jest nam już potrzebna. Pozostałe cząstki szparagów wkładamy do garnka, dodajemy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zupę miksujemy do konsystencji kremu i dodajemy śmietankę. Do smaku dodajemy pieprz i sól. Zupę podajemy z domowymi kluseczkami, główkami szparagów i posypujemy zieloną pietruszką.
przepis i zdjęcie:
Marlena Gałczyńska










