Zupa z bazylią. Francja
Bardzo smaczna zupa wegetariańska. Jeśli raz spróbujemy, będziemy do niej wracać.Przepis Składniki:
fasola biała i czerwona (ja biorę z puszki, ale można dać 25 dkg suchej kolorowej fasoli, namoczonej dzień wcześniej),
3-4 ziemniaki,
1 cebula, pietruszka,
mały por,
2 marchwie,
pieprz,
sól,
listek laurowy,
cayenne,
pistou;
ewentualnie:
1 mała cukinia,
gałązka selera naciowego,
fasola szparagowa,
cząber (niekoniecznie).
Składniki do pistou
pomidor, łyżka przecieru pomidorowego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, duża garść świeżych liści bazylii, utarty żółty ser, najlepiej parmezan, można też dodać szczyptę soli morskiej
Sposób przygotowania
Warzywa (bez ziemniaków) kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy z solą, pieprzem i liściem laurowym. Po ok. kwadransie dodajemy pokrojone w talarki ziemniaki i gotujemy do miękkości. Przygotowujemy pistou: miksujemy bazylię z czosnkiem, wciąż miksując, dodajemy obrany i pokrojony pomidor, przecier pomidorowy oraz ser, a na końcu wlewamy powoli oliwę. Pistou i cayenne dodaje się na samym końcu.
gotowała: Iwona Janczarek, fotografował: Jerzy Linder










