25 maja 2019, imieniny Grzegorza, Magdy, Marii Magdaleny

Na temat, natemat.com.pl, Piotr Janczarek, Iwona Janczarek
 
Strona główna
Rozrywka i Refleksja
Diety
Podróże
Zdrowie
Dzieci w szkole
Prawo i finanse
Ukraina
Smacznie
Berlin
  Kuchnia  Zupy Świata   Wino i inne trunki  śniadania  Zrób sobie drinka
Soupe au pistou - zupa z bazylią

Zupa z bazylią. Francja

Bardzo smaczna zupa wegetariańska. Jeśli raz spróbujemy, będziemy do niej wracać.

Przepis Składniki:

fasola biała i czerwona (ja biorę z puszki, ale można dać 25 dkg suchej kolorowej fasoli, namoczonej dzień wcześniej),
3-4 ziemniaki,
1 cebula, pietruszka,
mały por,
2 marchwie,
pieprz,
sól,
listek laurowy,
cayenne,
pistou
;

ewentualnie:


1 mała cukinia,
gałązka selera naciowego,
fasola szparagowa,
cząber (niekoniecznie).

Składniki do pistou

pomidor, łyżka przecieru pomidorowego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, duża garść świeżych liści bazylii, utarty żółty ser, najlepiej parmezan, można też dodać szczyptę soli morskiej

Sposób przygotowania

Warzywa (bez ziemniaków) kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy z solą, pieprzem i liściem laurowym. Po ok. kwadransie dodajemy pokrojone w talarki ziemniaki i gotujemy do miękkości. Przygotowujemy pistou: miksujemy bazylię z czosnkiem, wciąż miksując, dodajemy obrany i pokrojony pomidor, przecier pomidorowy oraz ser, a na końcu wlewamy powoli oliwę. Pistou i cayenne dodaje się na samym końcu.

gotowała: Iwona Janczarek, fotografował: Jerzy Linder

 

O NAS | KONTAKT | REKLAMY | MAPA STRONY | MAPA XML

Netpress, Iwona Janczarek

ul. Cyklamenowa 5, 05-077 Warszawa
Tel: 604 201 109, E-mail: allpress@pro.onet.pl

NBS - najlepsze strony internetowe