18 kwietnia 2014, imieniny Apoloniusza, Bogusławy, Go¶cisława

Na temat, natemat.com.pl, Piotr Janczarek, Iwona Janczarek
 
Strona główna
Rozrywka i Refleksja
Diety
Podróże
Zdrowie
Dzieci w szkole
Prawo i finanse
Smacznie
Berlin
Konkursy
B Труйместе
  Kuchnia  Zupy Świata   Wino i inne trunki  śniadania  Zrób sobie drinka  Jedzenie zamówione w Internecie
Powiadom znajomego

Wyślij link znajomemu

zamknij

Solianka

Solianka. Rosja

Pyszna zupa o wyrafinowanym, lekko kwaśnym smaku. Jest to jedna z najbardziej znanych tradycyjnych zup rosyjskich. Dziwić może obecność w niej oliwek i cytryny, nie są to żadne współczesne modyfikacje, wszystko jest zgodne z tradycją.

Przepis

Składniki:
15 dag wieprzowiny (łopatka lub karkówka),
15 dag wołowiny z udźca,
5 dag kiełbasy,
2 cebule,
2 duże kwaszone ogórki,
1 ogórek konserwowy,
10 dag koncentratu pomidorowego,
5 ząbków czosnku,
50 ml wytrawnego białego wina,
1 cytryna,
½ kostki masła,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
20 zielonych oliwek.


Sposób przyrządzania

Mięso kroimy w cienkie paski i podsmażamy razem z posiekaną cebulą. Osobno smażymy wędlinę, również pokrojoną w cienkie paski.
Mięso i wędlinę wkładamy następnie do garnka, zalewamy 8 szklankami zimnej wody i gotujemy 20 minut.
Podsmażamy koncentrat na połowie masła i dodajemy do garnka. W tym samym czasie dodajemy także posiekany czosnek, wino, sól i pieprz. Gotujemy dalsze 15 minut.
W tym czasie kroimy ogórki na cienkie paski, podsmażamy je na pozostałym maśle, dodając kilka łyżek wody.  Dusimy do miękkości.
Po czym dodajemy je do zupy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Do talerza wkładamy po kilka oliwek i plasterek cytryny oraz łyżkę śmietany. Wlewamy na to zupę.

gotował: Piotr Janczarek, fotografował: Jerzy Linder

 

O NAS | KONTAKT | REKLAMY | MAPA STRONY | MAPA XML

Netpress, Iwona Janczarek

ul. Cyklamenowa 5, 05-077 Warszawa
Tel: 604 201 109, E-mail: allpress@pro.onet.pl

NBS - najlepsze strony internetowe