6 porcji
Składniki:
2 łyżki masła
1 cebula pokrojona w kostkę
1/4 poszatkowanej kapusty
1 por (tylko biała część)
kilka listków świeżej bazylii lub 1/4 łyżeczki suszonej
1 rzepa (ewentualnie kalarepa) pokrojona w kostkę
1 ziemniak pokrojony w kostkę
1 marchew pokorojona w kostkę
1 pomidor pokrojony w plasterki
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
7 szklanek zimnego wywaru z kurczaka (może być z kostki)
1 szklanka soku pomidorowego
70 g makaronu spaghetti
szczypta tymianku
tarty ser twardy (parmezan lub podobny)
Przyrządzanie:
Rozgrzewamy masło w dużym rondlu, wkłądamy cebulę, kapustę, por i dobrze przyprawiamy. Dodajemy bazylię, oregano i pozostałe przyprawy. Dodajemy trochę wody i dusimy pod przykryciem przez 4 minuty na małym ogniu.
Dodajemy rzepę, ziemniaki i marchew. Dobrze mieszamy. Gotujemy pod przykryciem przez 4 minuty na średnim ogniu. W razie potrzeby uzupełniamy wodę.
Dodajemy pomidor, czosnek i pietruszkę, wlewamy wywar z kurczaka i sok pomidorowy. Mieszamy i zagotowujemy.
Przyprawiamy zupę i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 5 minut.
Łamiemy makaron na 3 części i wrzucamy do zupy. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem pospujemy serem.
gotował: PJ, fot. PJ










