24 lipca 2014, imieniny Kingi, Krystyny, Antoniego

Na temat, natemat.com.pl, Piotr Janczarek, Iwona Janczarek
 
Strona główna
Rozrywka i Refleksja
Diety
Podróże
Zdrowie
Dzieci w szkole
Prawo i finanse
Smacznie
Berlin
Konkursy
  Kuchnia  Zupy Świata   Wino i inne trunki  śniadania  Zrób sobie drinka
Powiadom znajomego

Wyślij link znajomemu

zamknij

Halaszle - zupa rybna

Halaszle. Węgry

Bardzo popularna na Węgrzech zupa, gotowana z ryb słodkowodnych. Prawdopodobnie jedna z najlepszych zup rybnych na świecie, w dodatku niezbyt trudna w przyrządzaniu.

Przepis

Składniki:

70 dag ryb,
2 duże cebule,
2 pomidory,
2 czerwone papryki,
2 łyżki papryki w proszku i łyżeczka papryczki chili w proszku.


Sposób przyrządzania

Do garnka z posoloną zimną wodą wkładamy ryby oraz cebulę, obraną i pokrojoną w grube krążki.
Gotujemy 5 minut.
Kroimy pomidory w plasterki, a paprykę (po usunięciu nasionek i białych środków) na cienkie paski.
Pokrojoną paprykę smażymy na rozgrzanym oleju przez 10 minut.
Bulin rybny przecedzamy przez gęste sitko.
Do bulionu dodajemy usmażoną paprykę i pomidory, wkładamy ryby.  Gotujemy jeszcze 10 minut.
Przyprawiamy papryką w proszku.
Zupę podajemy bardzo gorącą, w każdym talerzu powinien znaleźć się kawałek ryby.

gotował: Piotr Janczarek, fotografował: Jerzy Linder

Wasze komentarze

Dodaj swój komentarz

 

 DODAJ  


 

Halaszle, węgierska zupa rybna jest przewspaniałym daniem. Szukałem przepisu i dzięki Wam znalazłem. Ja zamiast pomidorów dałem ketchup pikantny z Pińczowa. Zupa stała się jeszcze bardziej pikantna, a taką lubię. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

Zgłoś naruszenie

Jorguś

2014-07-21 18:05:59

 

O NAS | KONTAKT | REKLAMY | MAPA STRONY | MAPA XML

Netpress, Iwona Janczarek

ul. Cyklamenowa 5, 05-077 Warszawa
Tel: 604 201 109, E-mail: allpress@pro.onet.pl

NBS - najlepsze strony internetowe