25 kwietnia 2019, imieniny Jarosława, Marka, Elwiry

Na temat, natemat.com.pl, Piotr Janczarek, Iwona Janczarek
 
Strona główna
Rozrywka i Refleksja
Diety
Podróże
Zdrowie
Dzieci w szkole
Prawo i finanse
Ukraina
Smacznie
Berlin
  Kuchnia  Zupy Świata   Wino i inne trunki  śniadania  Zrób sobie drinka
Gulasz (gulyasleves)

Gulasz. Węgry

Gulasz to chyba najbardziej znana na świecie potrawa węgierska. Tradycyjny gulasz to nie jest mięso w sosie, ale gęsta zupa. Jest to klasyczne danie jednogarnkowe. Potrawa ta ma stary rodowód, pierwotnie była daniem pasterskim.  Pod koniec  XIX wieku stała się węgierskim daniem narodowym.

Przepis

Składniki:

80 dag czystego mięsa wołowego,
2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
2 średniej wielkości cebule,
1 główka czosnku,
½ strąka żółtej papryki,
1 pomidor, natka,
2-4 ziemniaki,
2 łyżeczki papryki w proszku,
1/3 kostki smalcu,
10 ziaren czarnego pieprzu,
2-3 liście laurowe,
sól.


Sposób przyrządzania

Kroimy mięso w kostkę, włoszczyznę w krążki, cebulę siekamy. Po czym wszystko to wrzucamy do garnka na roztopiony smalec.
Dusimy ok. 10 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Zdejmujemy z ognia, odczekujemy chwilę, dodajemy kilka kropel wody i wsypujemy paprykę w proszku. UWAGA! Nie sypiemy papryki na gorący tłuszcz. Starannie mieszamy.

Stawiamy garnek na ogień. Zalewamy wodą ok. 2,5 l. Kiedy zacznie się gotować, wkładamy liście laurowe, pomidor obrany ze skórki i pokrojony na ćwiartki, natkę, pół strąka papryki i całą główkę czosnku (opłukaną i obraną z łupin). Przed podaniem, czosnek wyjmujemy z zupy. Do garnka wkładamy także pokrojone w kostkę surowe ziemniaki.

Do gulaszu można dodać  zacierki (zrobione na jajkach) lub własnej roboty kluseczki. W miseczce zagniatamy ciasto z jednego jajka, odrobiny soli i mąki. Odstawiamy na pół godziny. Po czym ponownie zagniatamy i skubiemy niewielkie kluski. Aby się nie sklejały, zagniatamy ciasto dłońmi oprószonymi  mąką, a kluski odkładamy na talerz również posypany mąką.  Pod koniec gotowania zupy wrzucamy do niej kluski, uprzednio odsiewając na sitku mąkę. Kiedy będą gotowe, wypłyną na powierzchnię zupy.

gotował: Piotr Janczarek, fotografował: Jerzy Linder

 

O NAS | KONTAKT | REKLAMY | MAPA STRONY | MAPA XML

Netpress, Iwona Janczarek

ul. Cyklamenowa 5, 05-077 Warszawa
Tel: 604 201 109, E-mail: allpress@pro.onet.pl

NBS - najlepsze strony internetowe