Chłodnik litewski
Chłodnik litewski. Przepis na chłodnik. Zupy świata.
Chłodnik należy do kanonu kuchni litewskiej i polskiej. Jest smaczny i zdrowy. Jego przygotowanie jest dość proste, a ryzyko, że się nie uda - niewielkie. Trzeba tylko próbować w trakcie przygotowania i odpowiednio doprawiać. składniki:
litr kefiru, zsiadłego mleka lub jogurtu
szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
dwa pęczki botwiny
łyżka soku z cytryny
3 jajka
2 świeże ogórki
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
koncentrat z buraków
maggi, pieprz i sól, ewentualnie czosnek
Przyrządzanie
Obcinamy korzenie z botwiny i liście. Jeśli uformowały się już buraczki, obieramy je i kroimy na ćwiartki. Myjemy i kroimy pędy na 2-3 cm kawałki. Wkładamy botwinę go garnka, zalewamy niewielką ilością wrzątku, ok. 3/4 szklanki, dodajemy sok z cytryny (aby buraki zachowały kolor) i gotujemy, a raczej dusimy, 5-8 minut. Warzywa po ugotowaniu powinny być jędrne, nie rozgotowane. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo. Po wyjęciu z lodówki zalewamy je zimną wodą i gotujemy 10 minut. Jajka przechowywane w temperaturze pokojowej zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 8 minut.Następnie do dużego garnka wlewamy wyjęty z lodówki kefir lub zsiadłe mleko, dodajemy śmietanę i dokładnie roztrzepujemy.
Opłukany koperek i szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy do kefiru. Obieramy ogórki i kroimy je na plasterki, a plasterki na 4 części i wkładamy do garnka. Dokładamy pokrojone w kostkę jajko, wlewamy botwinę (ostygniętą), dodajemy łyżkę maggi i dwie łyżki koncentratu buraczanego, lekko solimy i pieprzymy. Można dodać trochę czosnku. Mieszamy i próbujemy. Jeśli smak jest mało wyrazisty, dodajemy łyżkę koncentratu buraczanego.
Garnek przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem obieramy pozostałe jajka, kroimy je w ćwiartki i wkładamy do talerzy.










