24 września 2017, imieniny Gerarda, Teodora, Hermana

Na temat, natemat.com.pl, Piotr Janczarek, Iwona Janczarek
 
Strona główna
Rozrywka i Refleksja
Diety
Podróże
Zdrowie
Dzieci w szkole
Prawo i finanse
Smacznie
Berlin
Konkursy
  Kuchnia  Zupy Świata   Wino i inne trunki  śniadania  Zrób sobie drinka

Chłodnik litewski

 

drukuj artykuł z portalu natemat.com.pl

Chłodnik litewski. Przepis na chłodnik. Zupy świata.

Chłodnik należy do kanonu kuchni litewskiej i polskiej. Jest smaczny i zdrowy. Jego przygotowanie jest dość proste, a ryzyko, że się nie uda - niewielkie. Trzeba tylko próbować w trakcie przygotowania i odpowiednio doprawiać.

chłodnik-warzywaskładniki:
litr kefiru, zsiadłego mleka lub jogurtu 
szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
dwa pęczki botwiny
łyżka soku z cytryny
3 jajka


2 świeże ogórki
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
koncentrat z buraków
maggi, pieprz i sól, ewentualnie czosnek

Przyrządzanie

Obcinamy korzenie z botwiny i liście. Jeśli uformowały się już buraczki, obieramy je i kroimy na ćwiartki. Myjemy i kroimy pędy na 2-3 cm kawałki. Wkładamy botwinę go garnka, zalewamy niewielką ilością wrzątku, ok. 3/4 szklanki, dodajemy sok z cytryny (aby buraki zachowały kolor) i gotujemy, a raczej dusimy, 5-8 minut. Warzywa po ugotowaniu powinny być jędrne, nie rozgotowane. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo. Po wyjęciu z lodówki zalewamy je zimną wodą i gotujemy 10 minut. Jajka przechowywane w temperaturze pokojowej zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 8 minut.

garnekNastępnie do dużego garnka wlewamy wyjęty z lodówki kefir lub zsiadłe mleko, dodajemy śmietanę i dokładnie roztrzepujemy.

Opłukany koperek i szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy do kefiru. Obieramy ogórki i kroimy je na plasterki, a plasterki na 4 części i wkładamy do garnka. Dokładamy pokrojone w kostkę jajko, wlewamy botwinę (ostygniętą), dodajemy łyżkę maggi i dwie łyżki koncentratu buraczanego, lekko solimy i pieprzymy. Można dodać trochę czosnku. Mieszamy i próbujemy. Jeśli smak jest mało wyrazisty, dodajemy łyżkę koncentratu buraczanego.

Garnek przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem obieramy pozostałe jajka, kroimy je w ćwiartki i wkładamy do talerzy.

 

O NAS | KONTAKT | REKLAMY | MAPA STRONY | MAPA XML

Netpress, Iwona Janczarek

ul. Cyklamenowa 5, 05-077 Warszawa
Tel: 604 201 109, E-mail: allpress@pro.onet.pl

NBS - najlepsze strony internetowe