23 kwietnia 2014, imieniny Jerzego, Wojciecha, Adalberta

Na temat, natemat.com.pl, Piotr Janczarek, Iwona Janczarek
 
Strona główna
Rozrywka i Refleksja
Diety
Podróże
Zdrowie
Dzieci w szkole
Prawo i finanse
Smacznie
Berlin
Konkursy
B Труйместе
  Kuchnia  Zupy Świata   Wino i inne trunki  śniadania  Zrób sobie drinka  Jedzenie zamówione w Internecie
Powiadom znajomego

Wyślij link znajomemu

zamknij

Wino z Andaluzji. Sherry znaczy Jerez.

Sherry (Jerez), Malaga, Burnarj 

Jerez, xeres, sherry – te trzy nazwy oznaczają ten sam rodzaj trunku. W Polsce, podobnie jak np. w krajach anglosaskich przyjęła się nazwa sherry. Nie oznacza ona jednak wiśniówki, lecz wino wzmacniane alkoholem. Wytwarzane jest ono na obszarze od Atlantyku w głąb lądu w prowincjach Kadyks i Sewilla. Nazwa pochodzi od miasta Jerez de la Frontera, zostało angielszczone pod nazwą sherry stało się jednym z najpopularniejszych produktów eksportowych Hiszpanii.

Sherry wytwarzana jest ze szczepu winogron palomino, pochodzącego jeszcze z czasów Fenicjan. Charakterystyczna cechą tego wina jest flor, czyli samoistnie pojawiający się kożuszek z drożdży, który chroni je przed utlenieniem. Flor żywi się resztkami cukru gronowego, fuzlami i osadem. Nadaje winu lekko orzechowego i drożdżowego posmaku. Przedłużenie trwałości wina poprzez dodanie alkoholu, zrobiło z sherry przebój eksportowy już przed wielu laty.

Sherry nie dojrzewa w piwnicach, tylko na powierzchni w odszpuntowanych beczkach. Średnio 2% zawartości beczki ulatnia się w ciągu roku. W rok po zbiorach do wina dodaje się odrobinę mieszanki alkoholowej – wina i czystego spirytusu, która dostarcza pożywienia drożdżom wytwarzającym flor. Wina dojrzewają w beczkach z dębu amerykańskiego – zwanych „botas” – o pojemności 500 litrów, które ustawia się jedna na drugich w trzech lub czterech rzędach. Najniższy rząd nazywany jest „solera” (od hiszpańskiego słowa „suelo” oznaczającego ziemię) i zawiera najstarsze wino. Z tych beczek pobierana jest pewna ilość wina (nie więcej niż 1/3) przeznaczonego do konsumpcji. Ubytek uzupełniany jest taką samą ilością wina z beczek z drugiego rzędu, czyli pierwszej „criadera”. Operację tę powtarza się aż do najwyższego rzędu, w którym znajduje się najmłodsze wino.

Rodzaje wina:
 

Fino: kolor słomkowy i złocisty, bukiet delikatny, ale zdecydowany, wytrawny i łagodny migdałowy smak, zawartość alkoholu od 15% do 18%. Optymalny smak osiąga po sześciu miesiącach leżakowania w beczkach. Doskonałe jako aperitif, a także do przekąsek, owoców morza, białych ryb, smażonych ryb, delikatnych serów. Podawać w temperaturze od 7°C do 9°C. 

Manzanilla: delikatne z nutą cytryny i migdałowo-orzechowym posmakiem. Kolor słomkowy. Zawartość alkoholu od 15% do 19%. Pochodzi wyłącznie z piwnic położonych w Sanlúcar de Barrameda. Nadaje się do bulionów, orzechów i bakalii, szynki i innych przekąsek. Podawać w temperaturze od 6°C do 8°C.  

Amontillado: półwytrawne, kolor bursztynowy, bukiet zdecydowany z nutami migdałowymi,  zawartość alkoholu od 16% do 22%. Doskonałe do bulionów, zup, białych mięs, ryb, dojrzałych serów. Podawać w temperaturze od 13°C do 14°C.
Oloroso: głównie wytrawne, kolor bursztynowy do mahoniowego, wyraźny aromat orzechowy. Z charakterem i osobowością. Zawartość alkoholu od 17% do 22%. Odmiany wytrawne podaje się do pasztetów i pieczonych mięs. Podawać w temperaturze od 13°C do 14°C.  

Pedro Ximénez: wino w kolorze ciemno mahoniowym, głęboki bukiet suszonych winogron. Wykwintny, słodki smak. Produkowane z podsuszanych na słońcu winogron gatunku Pedro Ximénez. Dobre do pasztetów, deserów i niebieskich serów. Podawać schłodzone do temperatury od 7°C do 9°C.  

Brandy de Jerez 

Brandy wytwarzane w prowincji Kadyks również posiada świadectwo pochodzenia Brandy de Jerez. Swoją niepowtarzalność Brandy de Jerez zyskuje dzięki tradycyjnej metodzie produkcji Criadera i Solera, właściwościom drewnianych beczek, w których dojrzewa, a także wyjątkowym warunkom klimatycznym tego regionu. Ze względu na czas dojrzewania, wina Brandy de Jerez dzielimy na: 
* Brandy de Jerez Solera – średni okres dojrzewania 1 rok (minimum 6 miesięcy)
* Brandy de Jerez Solera Reserva – średni okres dojrzewania 3 lata (minimum 1 rok)
* Brandy de Jerez Solera Gran Reserva – średni okres dojrzewania 10 lat (minimum 3 lata)  

Malaga 

Jest to niewątpliwie jedno z najbardziej znanych win na świecie, choć lata świetności ma już za sobą. Przed czterema wiekami było zaliczane do najpopularniejszych i najbardziej cenionych win w ówczesnym świecie. Współcześnie jego produkcja jednak maleje.
Malaga jest słodkim, wzmacnianym winem, zaliczanym do białych mimo ciemnej barwy. Powstaje z dwóch rodzajów winogron: moscatel de malaga i Pedro Jimenez. Aby uzyskać prawo do apelacji, wino musi być wyprodukowane lub leżakowane przez minimum 2 lata w obrębie miasta Malaga. Oficjalnie rozróżnia się aż 16 typów malagi, od słodkich po wytrawne, o mocy od 15 do 23 procent alkoholu (przeważnie około 18%). Większość tych win ma głęboki, brązowy kolor, jest bardzo słodka.

NOWOŚĆ
BURNARJ
- jedyne na świecie wino musujące z pomarańczy. Teraz dostępne także w Polsce.
Trunek pochodzi z doliny Gwadalkiwir w Andaluzji. Wino jest wytwarzane metodą tradycyjną, w której wtórna fermentacja przebiega w butelce. Mamy do wyboru trzy rodzaje "pomarańczowego szampana": Brut Nature - wytrawne, bez dodatku cukru. Brut-wytrawne. Semiseco-półwytrawne. Wszystkie zawierają 11 procent alkoholu.
Próbowałem dwa pierwsze. Po otwarciu butelki, można było wyczuć bardzo przyjemny, świeży aromat pomarańczy.  Oba rodzaje Bruta na pewno przypadną do gustu miłośnikom wytrawnych win. Smak jest harmonijny i zrównoważony, lekko kwaskowaty z wyraźnie wyczuwaną, choć nie nachalną, nutą pomarańczy, wyraźnie czuć, że mamy do czynienia z trunkiem wysokiej jakości. Burnarj jest świetną i bardzo oryginalną alternatywą dla tradycyjnych win musujących.
Dla mnie bardzo dobre, jako aperitif, bardzo dobrze pasuje do przekąsek koktajlowych i owoców morza. Trzeba podawać mocna schłodzone. Próbowałem też przygotować koktajl. Oto mój przepis: 1/3 wódki czystej, 1/3 soku ze świeżych pomarańczy i 1/3 Burnarj, do tego pokruszone kostki lodu i plasterek pomarańczy.
www.burnarj.pl

Warto spróbować

amontilado1

 

Bodegas J. FERRIS M.

 

Sherry - Amontillado

Cena ok. 26 zł, dostępne w supermarketach


Półsłodkie o orzechowym smaku.
Odpowiednie do dojrzałych serów, jak aperitif oraz składnik potraw.



Fot. Jerzy Linder

 



amontilado2

LUIS PAEZ


Sherry - Amontillado


Cena ok. 30 zł, dostępne w delikatesach Alma i supermarketach.


Idealne jako aperitif, pasuje do zimnych mięs i wędlin oraz serów.
Dobra relacja ceny do jakości.


Fot. JL


 


fino

 

OSBORNE

 Sherry Fino

Cena 40 zł, dostępne m.in. w delikatesach Alma.


Wytrawne shery pochodzące od znanego producenta. 
Wytwarzane w systemie solera, dojrzewało 3 i pół roku w beczkach z dębu amerykańskiego. Charakteryzuje się delikatnym posmakiem migdałów.
Podajemy mocno schłodzone,
jako aperitif z dodatkiem oliwek, solonych orzeszków,
kawałkami wędzonego łososia.


Fot. JL



manzanilla


GARVEY


Manzanilla Juncal


Cena: 47 zł, można kupić w M&P, Wina i Alkohole Świata


Manzanilla nazywana jest najbardziej eleganckim aperitifem na świecie.
Podajemy ją mocno schłodzoną w tradycyjnych kieliszkach do sherry lub w krótkich szklankach z lodem. Manzanilla Juncal to delikatne, lekkie, wytrawne wino o kolorze jasnego złota.
W ustach mocno wytrawne, ale nie ostre, świeże, lekkie i okrągłe.


Fot. JL




malaga

Malaga Dulce


Bodegas Quitapenas


Cena ok. 35 zł, dostępne m.in. w supermarketach.

Słodkie wino deserowe, produkowane z wysuszonych na słońcu winogron, dojrzewające w dębowych beczkach.

Fot. JL

 

 

 

 

 

 

burnarjBurnarj

Musujące wino z pomarańczy. 

?

Wasze komentarze

Dodaj swój komentarz

 

 DODAJ  


 

 

O NAS | KONTAKT | REKLAMY | MAPA STRONY | MAPA XML

Netpress, Iwona Janczarek

ul. Cyklamenowa 5, 05-077 Warszawa
Tel: 604 201 109, E-mail: allpress@pro.onet.pl

NBS - najlepsze strony internetowe