ŚNIADANIOWY TORT BIELUCHOWY
Składniki:
- 10 dag słonych krakersów
- 8 dag masła ekstra Bieluch
- 4 łyżeczki żelatyny
- 80 dag pełnotłustego twarogu Bieluch naturalny
- 200 ml rosołu warzywnego (instant)
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 pęczek rukoli
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
Krakersy przełożyć do torebki foliowej i dokładnie zgnieść wałkiem do ciasta. Masło stopić i wymieszać z pokruszonymi krakersami. Przygotowaną masą dokładnie wylepić spód tortownicy (o średnicy 22 cm).
Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Twaróg i serki Bieluch wymieszać z rosołem. Przyprawić solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Żelatynę połączyć z kilkoma łyżkami masy serowej, wymieszać z pozostałą masą.
Rukolę umyć, osuszyć, 2/3 posiekać, wrzucić do masy serowej. Całość rozsmarować na spodzie z krakersów. Wierzch wyrównać, wstawić na około 2 godziny do lodówki.
Tort oddzielić ostrym nożem od brzegów formy. Przełożyć na duży talerz, udekorować plasterkami szynki parmeńskiej i pozostałymi listkami rukoli.
Twarożek Bieluch
Delikatny, gładki i kremowy twarożek Bieluch naturalny ma neutralny smak, który świetnie pasuje do każdego rodzaju pieczywa i idealnie komponuje się we wszelkich kombinacjach deserowych. Nie zawiera cukru, konserwantów, sztucznych stabilizatorów ani zagęstników – nie jest w żaden sposób „ulepszany” chemicznie, dlatego jest chetnie polecany np. kobietom w ciąży i dzieciom, jako cenne źródło białka. Przy jego produkcji stosuje się specjalistyczną technologię ultrafiltracji, która pozwala zachować w składzie serka wszystkie białka występujące naturalnie w mleku. Serek Bieluch naturalny można polecić osobom z nietolerancją laktozy.
Opakowanie zawierające 150 g kosztuje ok. 2,30 zł.




