20 kwietnia 2014, imieniny Agnieszki, Czesława, Amalii

Na temat, natemat.com.pl, Piotr Janczarek, Iwona Janczarek
 
Strona główna
Rozrywka i Refleksja
Diety
Podróże
Zdrowie
Dzieci w szkole
Prawo i finanse
Smacznie
Berlin
Konkursy
B Труйместе
  Kuchnia  Zupy Świata   Wino i inne trunki  śniadania  Zrób sobie drinka  Jedzenie zamówione w Internecie
Powiadom znajomego

Wyślij link znajomemu

zamknij

Tapas - na jeden kęs

Tapas. Hiszpańskie przekąski. TAPA, CZYLI PRZYKRYWKA DO WINA

W prawdziwym hiszpańskim barze, zamawiając kieliszek wina, piwo, dostaniemy bezpłatnie niewielką przekąską. Niestety tradycja ta zanika w bardziej turystycznych miejscach. Mimo to zawsze możemy zamówić ją odpłatnie. Nietrudno rozpoznać taki bar, jest często zatłoczony, głośny, jada i pija się nastająco, wpadając jakby na chwilę.

Tapa, czyli owa przekąska to jedna z najbardziej charakterystycznych rzeczy dla andaluzyjskiej i w ogóle hiszpańskiej gastronomii. Może to być niewielka kanapka, tost, tortilla, dwie krewetki, wędlina, specjalnie przygotowane ziemniaki, oliwki. Możliwości jest wiele, w każdym barze dostaniemy coś innego.


Słowo „tapa” oznacza po hiszpańsku przykrywkę i wiąże się z historią tych przekąsek. Kiedyś w andaluzyjskich barach przykrywano kieliszek chlebem lub glinianym spodeczkiem z darmową przekąską, co miało zabezpieczyć wino przed muchami, kurzem i utratą aromatu. Obecnie tapas, to nie tylko przekąski w barze, ale też część hiszpańskiego stylu życia. W mniejszym lub większym towarzystwie krąży się od baru do baru, próbując wina (coraz popularniejsze jest także piwo) i przekąsek, w których specjalizuje się dany bar. Oprócz tapas, oferują one również raciony, czyli nieco większe porcje.

PRZEPISY NA TAPAS

Gotowali: Iwona Janczarek i Piotr Janczarek
Fotografował: Jerzy Linder
tapas1

Tosty z pomidorami i oliwą

 

Składniki: bagietka, pomidor (dojrzały), oliwa z oliwek (extra vergine), sól.

Sposób przyrządzania: bagietkę kroimy na kawałki i opiekamy w piekarniku lub tosterze (można użyć pieczywa tostowego). Tosty polewamy oliwą i kładziemy na nie plastry pomidora, solimy.

Tortilla Espanola

Klasyczna tortilla – omlet ziemniaczany.

Składniki: 4 jajka, 0,5 kg ziemniaków, szklanka oliwy do smażenia, sól.

Sposób przyrządzania: umyte i pokrojone w talarki ziemniaki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, lekko prószymy solą. Zdejmujemy z patelni, kiedy nabiorą złotego koloru. W misce roztrzepujemy jajka z odrobiną soli. Dodajemy ziemniaki i mieszamy. Ponownie rozgrzewamy tłuszcz na patelni, tak aby pokrył całe dno i wlewamy mieszaninę jajek i ziemniaków. Delikatnie poruszamy patelnią, aby tortilla nie przywarła. Kiedy jako się zetnie, przykrywamy patelnię talerzem, na który przewracamy tortillę. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Patatas Aioli

Ziemniaki z czosnkowym majonezem.
Podajemy je na zimno jako przekąskę lub dodatek do innych dań.

Składniki:
4 ziemniaki – ugotowane i pokrojone na 8 cząstek.

Sos: 1 duże żółtko o temperaturze pokojowej, 1 łyżeczka białego octu winnego, 5 łyżek oliwy z oliwek, 5 łyżek oleju słonecznikowego, 4 zmiażdżone ząbki czosnku.

Sposób przyrządzania: do naczynia wlewamy żółtko i ocet, miksujemy. Nie przerywając miksowania wlewamy po 2 łyżeczki oliwy. Gdy skończy się oliwa, wlewamy w takich samych proporcjach olej słonecznikowy, cały czas miksując, aż sos będzie miał konsystencję majonezu. Dodajemy czosnek i mieszamy. Polewamy sosem ziemniaki i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

W innej wersji możemy dodać sos aioli (powinien stać trochę w lodówce) do smażonych (ciepłych) ziemniaków.

Patatas bravas

Smażone ziemniaki z pikantnym sosem pomidorowym Doskonałe jako przekąska lub dodatek do innych dań.

Składniki:
0,5 kg ziemniaków, 3 pomidory, sos Tabasco, oliwa, sól


Sposób przyrządzania
: wrzucamy ziemniaki do wrzątku i gotujemy ok. 11 minut. Po czym odcedzamy, studzimy i kroimy w talarki. Tak pokrojone ziemniaki smażymy na oliwie do złotego koloru. W tym samym czasie smażymy na patelni pokrojone pomidory, dodajemy łyżeczkę Tabasco i sól. Usmażone ziemniaki polewamy sosem.

tapas2Oliwki w aromatycznej oliwie

Bardzo dobre jako przystawka, czy przekąska do kieliszka wina.

Składniki
: 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek, 150 ml oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, natka pietruszki.

Sposób przygotowania
: siekamy oliwki, czosnek i natkę. Całość mieszamy i polewamy oliwą. Odstawiamy na dzień do lodówki. Można podawać z pieczywem.

Sos Tapenade

Ten bardzo smaczny sos jest połączeniem oliwek, czosnku, anchois i migdałów. Podajemy jako samodzielną przystawkę z grzankami, bagietką lub jako dip do warzyw.

Składniki: pół szklanki migdałów bez skórki, 1 szklanka zielonych oliwek, 1 szklanka czarnych oliwek, 2 ząbki czosnku, 4 fileciki anchois (sardele) – należy unikać tzw. Anchois Helskich, nie mają one nic wspólnego z oryginałem, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, suszone oregano.

Sposób przyrządzania: Mielimy migdały. Anchois, oliwki i czosnek miksujemy w blenderze na gładką masę. Mieszamy z migdałami, oliwą i oregano.

Dziękujemy Agencji Promocji Regionu Andaluzja Extenda za udostępnienie przepisów kulinarnych.

Wstąp do działu konkursy, codziennie nagrody.

 

O NAS | KONTAKT | REKLAMY | MAPA STRONY | MAPA XML

Netpress, Iwona Janczarek

ul. Cyklamenowa 5, 05-077 Warszawa
Tel: 604 201 109, E-mail: allpress@pro.onet.pl

NBS - najlepsze strony internetowe