Smażony ser panierowany
Podobnie jak większość Polaków, będąc na Słowacji lub w Czechach zamawiam w restauracji vyprażany syr z hranolkami (frytkami) i tatarską omaczką (sosem tatarskim). Od jakiegoś czasu robimy sobie ten przysmak w domu, jednak zamiast frytek dodaje smażone ziemniaki. Bomba kaloryczna? Fakt. Ale smakuje znakomicie, raz na jakiś czas można.
składniki:
twardy ser żółty, ja wybieram goudę, ale może być też np. edamski - po ok 10 dag na osobę,
1 jajko,
bułka tarta do panierowania
sól, pieprz, olej do smażenia.
przyrządzanie:
Kroimy ser na grube plastry. Przygotowujemy panierkę z bułki tartej, przypraw i jajka (jak do schabowego, ale bez mąki). W czasie smażenia ser lubi wypływać, więc panierka powinna być gruba, możemy dokładnie obtoczyć ser w niej dwa razy. Układamy ser na patelni na rozgrzanym tłuszczu i smażymy na małym ogniu, aby się nie przypaliło. Ser w środku powinien być niękki. I to wszystko. Smacznego.
Zupa czosnkowa
zobacz przepis w dziale: Zupy świata
http://www.natemat.com.pl/smacznepodroze/zupy-swiata/zupa-czosnkowa.html








