21 września 2019, imieniny Jonasza, Mateusza, Hipolita

Na temat, natemat.com.pl, Piotr Janczarek, Iwona Janczarek
 
Strona główna
Rozrywka i Refleksja
Diety
Podróże
Zdrowie
Dzieci w szkole
Prawo i finanse
Ukraina
Smacznie
Berlin
  Żywienie, zdrowie, otyłość  Diety odchudzające i zdrowotne  Co jeść? Przepisy, wskazówki żywieniowe, kaloryczność potraw  Diety w chorobach  Dieta w chorobach onkologicznych

Chrurgiczne leczenie otyłości

fot. Shutterstock 

drukuj artykuł z portalu natemat.com.pl

Najlepszą, najzdrowszą metodą leczenia otyłości jest zdrowy styl życia i odpowiednia dieta. Nie zawsze jest to jednak skuteczne. Niekiedy pomóc może chirurg.

Leczenie otyłości wiąże się przede wszystkim ze zmianą stylu życia, czyli zmianę zasad żywienia, wprowadzenie diety. Trzeba po prostu mniej jeść, racjonalnie się odżywiać, wybierając zdrowe produkty i dużo się ruszać. Przy czym nie chodzi tu o krótkotrwałe przedsięwzięcia, ale trwałą zmianę sposobu życia. Wszyscy chyba wiemy, że krótkotrwałe stosowanie diet daje tzw. efekt jo-jo, efekt odbicia. Często po krótkim czasie od zakończenia terapii waga ciała przekracza tę, jaką mieliśmy w chwili jej rozpoczęcia – prof. dr hab. Edward Franek z Centralnego Szpitala Klonicznego MSWiA w Warszawie.

- Większość ludzi niestety nie potrafi wprowadzić tych zmian na całe życie. Patrząc na to zjawisko chłodnym okiem, widzimy, że często bez leczenia farmakologicznego lub zabiegowego, szansa na sukces jest niewielka – dodaje prof. Franek.

Leczenie chirurgiczne przeprowadza się w skrajnych sytuacjach, gdy otyłość staje się poważnym zagrożeniem dla zdrowia. Do operacji kwalifikują się osoby, które mają BMI powyżej 40 lub 35, ale cierpią także na schorzenia związane z otyłością, takie jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, zespół obturacyjnego bezdechu sennego, ciężka choroba zwyrodnieniowa stawów). Leczeniu takiemu nie mogą natomiast poddać się pacjenci chorujący na schorzenia tarczycy i nadnerczy, stany zapalne przewodu pokarmowego, chorobę refluksową przełyku.

Najmniej inwazyjnym zabiegiem jest balonik w żołądku. Zabieg polega na wprowadzeniu do żołądka (przez gardło, za pomocą endoskopu) na 6 miesięcy balonu. Unosi się on w żołądku i zmniejsza objętość narządu, a tym samym ilość spożywanego pokarmu. Zabieg trwa tylko 15 minut. Jest wykonywany za pomocą gastroskopu w znieczuleniu dożylnym. Balon powoduje u pacjenta uczucie sytości po małym posiłku. Dzięki temu przestrzeganie diety staje się łatwiejsze.

Operacja może mieć na celu ograniczenie ilości przyjmowanego pokarmu, zmniejszenie objętości posiłków oraz wchłanianie wartości odżywczych z pokarmów. Do najpopularniejszych zabiegów należą:

1. Pionowa plastyka żołądka polega na podzieleniu żołądka na dwie części (mniejszą i większą) za pomocą pionowego szwu. Wykonuje się go specjalnym urządzeniem, tzw. staplerem. Zakłada się też na stałe  opaskę. W ten sposób ogranicza się przepływ jedzenia z mniejszej części żołądka do większej. Pacjent je mniej i szybko chudnie.

2. Opaska regulowana opasuje górną część żołądka (często zakłada się ją laparoskopowo). Tworzy się niewielki worek. Może się w nim zmieścić tylko mała porcja jedzenia (wielkości garści). Większa część żołądka znajduje się poniżej opaski. Mały otwór w niej łączy obie części – żołądek przypomina klepsydrę. Pokarm wpada najpierw do mniejszej części, szybko ją wypełnia, dlatego pacjent już po paru kęsach czuje się nasycony. Następnie jedzenie przez pozostawiony otwór bardzo powoli przedostaje się do większej części. To sprawia, że pacjent długo jest syty. Chudnie, bez efektu jo-jo.
Opaskę można w każdej chwili usunąć. Wówczas żołądek wraca do swego pierwotnego kształtu i wielkości. Najczęściej jednak opaskę pozostawia się na stałe, bo po jej usunięciu pacjenci tyją.Osoby z założoną opaską muszą ściśle przestrzegać diety, jeść powoli małe porcje i dokładnie przeżuwać jedzenie.

3. Wyłączenie żółciowo-trzustkowe to połączenie zmniejszenia pojemności żołądka i wchłaniania wartości odżywczych. Operacja polega na usunięciu ok. 2/3 żołądka. Dzieli się także jelito cienkie na trzy części. Dwie z nich łączą się, tworząc trzecią (kształtem przypominają literę Y). Pierwsza część biegnie do zmniejszonego żołądka, tędy transportowane jest jedzenie. Druga zostaje połączone z przewodami żółciowymi i trzustka. Tędy spływają soki trawienne. Obie części łączą się 100-150 cm przed ujściem jelita cienkiego do jelita grubego. Tu przebiega proces trawienia. Dzięki temu zmniejsza się wchłanianie wartości odżywczych, a usunięcie części żołądka powoduje ograniczenie ilości przyjmowanego jedzenia. Pacjent po operacji może jeść niemal normalnie. Jednak istnieje ryzyko niedożywienia, anemii, niedoboru witamin i mikroelementów. Osoba po takiej operacji musi przyjmować dodatkowe witaminy i mikroelementy.

4. Bypass żołądkowy łączy także zmniejszenie objętości żołądka i wchłaniania wartości odżywczych. Żołądek dzieli się na dwie części za pomocą szwu mechanicznego czyli tzw. staplera. Do mniejszej przyłączone jest jelito cienkie, tzw. pętla pokarmowa, które łączy się z druga częścią jelita tzw. pętlą enzymatyczną doprowadzającą żółć i soki trawienne z trzustki. Jedną częścią spływa jedzenie, drugą soki trawienne. Trawienie przebiega w trzeciej części. Po zabiegu trzeba kontrolować ilość przyjmowanego jedzenia oraz przyjmować witaminy i minerały.

Ile to kosztuje:
Najprostszy zabieg, czyli balonik w żołądku to wydatek ok. 7 tys. zł. Zabiegi operacyjne kosztują nawet ponad 10 tys. zł. Refundowane są tylko w wyjątkowych sytuacjach, czyli dla chorych o BMI powyżej 40 lub 35, gdy towarzyszy mu zespół metaboliczny. Wymagane jest skierowanie od lekarza.

więcej
www.otylosc.org

 

O NAS | KONTAKT | REKLAMY | MAPA STRONY | MAPA XML

Netpress, Iwona Janczarek

ul. Cyklamenowa 5, 05-077 Warszawa
Tel: 604 201 109, E-mail: allpress@pro.onet.pl

NBS - najlepsze strony internetowe