30 sierpnia 2016, imieniny Szczęsnego, Róży, Gaudencji

Na temat, natemat.com.pl, Piotr Janczarek, Iwona Janczarek
 
Strona główna
Rozrywka i Refleksja
Diety
Podróże
Zdrowie
Dzieci w szkole
Prawo i finanse
Smacznie
Berlin
Konkursy
  Żywienie, zdrowie, otyłość  Diety odchudzające i zdrowotne  Co jeść? Przepisy, wskazówki żywieniowe, kaloryczność potraw  Diety w chorobach  Dieta w chorobach onkologicznych

Dieta na zgagę. Piekący ból za mostkiem, podrażnienie czy ból gardła, bolesne przełykanie, ślinotok, odbijania kwaśne lub gorzkie, chrypka, napadowy suchy i męczący kaszel, uczucie ciała obcego w gardle, a także nieprzyjemna woń z ust. Najczęściej przyczyną takich dolegliwości, jest refluks żołądkowo-jelitowy, potocznie zwany zgagą.

autorka: dr inż. Agnieszka Leciejewska, specjalistka ds.żywienia człowieka, dietetyczka
www.diety-w-chorobach.reveez.com

Zdarza się po zjedzeniu obfitego i  tłustego posiłku, najczęściej po gwałtownej zmianie pozycji ciała, np. pochylaniu się lub podnoszeniu ciężarów. Objawy nasilają się też, gdy po posiłku przyjmuje się pozycję leżącą. Treść pokarmowa pozostaje wówczas w przełyku znacznie dłużej niż podczas ruchu. Zgagę mogą powodować również obfite kolacje. Wówczas do przełyku cofa się kwaśna treść pokarmowa zawierająca kwas solny i enzym trawiący białko (pepsynę). Te zaś silnie podrażniają śluzówkę przełyku, co wywołuje ból pojawiający się tuż po jedzeniu, który utrzymuje się od kilkunastu minut do kilku godzin.

Zgaga występuje często u osób cierpiących na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz nadkwaśność. Dokucza też kobietom w drugim i trzecim trymestrze ciąży oraz tym, którzy  spożywają zbyt dużo produktów bogatych w białko (mięsa).

Dolegliwościom można zapobiec jedząc regularnie, niewielkie posiłki. Trzeba ograniczyć jedzenie produktów, które wpływają niekorzystnie na funkcjonowanie mięśni zwieraczy przełyku oddzielających przełyk od żołądka, wystrzegać się żywności zwiększającej wydzielanie kwasów żołądkowych oraz tej, która nasila bolesność podrażnionego przełyku.

Należy jeść 4-5 małych posiłków, które nie obciążają żołądka. Lekką kolację spożyć nie później niż 2-3 godziny przed snem. Bezpośrednio po jedzeniu nie kłaść się, nie wykonywać skłonów, ani gwałtownych ćwiczeń. Spać na poduszce, tak aby górna część ciała znajdowała się nieco wyżej. Należy tez zrzucić nadwagę i  obserwować, po jakich produktach pojawia się zgaga. Każdemu bowiem może szkodzić co innego.

Niewskazane są:

Najlepsze efekty przy refleksie żołądkowo-przełykowym daje dieta łatwo strawna. Potrawy należy gotować w wodzie lub na parze albo dusić bez obsmażania na tłuszczu. Zupy i sosy podprawiać mieszaniną mąki i mleka lub mąki i śmietanki. Warzywa gotować, a soki warzywne i owocowe rozcieńczać, najlepiej mlekiem. Należy jeść 4-5 małych posiłków, powoli dokładnie przeżuwając każdy kęs

Zalecane są:

Warto także pamiętać, by nie pić mocnej kawy i coli po posiłkach. Unikać fast foodów, bo są tłuste i ostro przyprawione. Pić natomiast ziołowe napary z rumianku, melisy, dziurawca – łagodzą objawy zgagi.

Można też wypróbować jeden z domowych sposobów:

 

O NAS | KONTAKT | REKLAMY | MAPA STRONY | MAPA XML

Netpress, Iwona Janczarek

ul. Cyklamenowa 5, 05-077 Warszawa
Tel: 604 201 109, E-mail: allpress@pro.onet.pl

NBS - najlepsze strony internetowe