1 sierpnia 2014, imieniny Justyna, Nadii, Piotra

Na temat, natemat.com.pl, Piotr Janczarek, Iwona Janczarek
 
Strona główna
Rozrywka i Refleksja
Diety
Podróże
Zdrowie
Dzieci w szkole
Prawo i finanse
Smacznie
Berlin
Konkursy
  Żywienie, zdrowie, otyłość  Diety odchudzające i zdrowotne  Co jeść? Przepisy, wskazówki żywieniowe, kaloryczność potraw  Diety w chorobach  Dieta w chorobach onkologicznych
Powiadom znajomego

Wyślij link znajomemu

zamknij

Dieta w chorobach wątroby. Porady eksperta.

fot. FotoliaZdrowa wątroba to ogromna fabryka, w której codziennie następują przemiany składników pokarmowych. Ale gdy dochodzi do awarii i wątroba choruje przemiany białek, cukrów, tłuszczów oraz składników mineralnych i witamin są utrudnione.

 autorka: dr inż. Agnieszka Leciejewska, specjalistka ds.żywienia człowieka, dietetyczka
www.diety-w-chorobach.reveez.com

U większości pacjentów obserwuje się wówczas: zmniejszenie łaknienia, uczucie pełności w jamie brzusznej, często niedożywienie. Dlatego dieta w chorobach wątroby jest jednym z ważnych elementów wspomagających leczenie.
Najlepsze efekty daje dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów. Należy jeść 4-5 małych posiłków dziennie o stałych porach, kolację spożyć 2-3 godziny przed snem. Posiłki powinny być smaczne, by pobudzić apetyt chorego i urozmaicone, żeby dostarczyć niezbędne składniki pokarmowe.

Z diety należy wykluczyć wszystkie potrawy, które są źle tolerowane przez chorego i nasilają dolegliwości. Trzeba ograniczać spożywanie produktów tłustych, wzdymających, ostro przyprawionych oraz zawierających dużo błonnika. Unikać potraw wędzonych, smażonych i pieczonych z dodatkiem tłuszczu. Przy nasilonych objawach choroby niewskazane są także surowe warzywa i owoce, najlepiej je gotować i przecierać.
Zaleca się natomiast gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez obsmażania na tłuszczu, pieczenie w folii, pergaminie lub rękawie foliowym, kasze gotuje się na sypko lub tak, by były rozklejone. Zupy i sosy należy zagęszczać zawiesiną maki i wody lub mleka.                                       

W diecie wątrobowej nie powinno zabraknąć białka, które sprzyja regeneracji uszkodzonej wątroby. Jednak jego nadmiar może zaszkodzić wątrobie. Zaleca się więc, by jeść 1 g białka na kg masy ciała, a więc osoba ważąca 65 kg powinna spożywać 65 g białka dziennie, czyli tyle, ile zawiera 125 g chudego twarogu, szklanka jogurtu naturalnego i 150 g chudego mięsa z piersi kurczaka bez skóry. Większość (2/3) codziennej porcji białka powinno pochodzić z produktów zwierzęcych (nabiału, mięsa i ryb).

W menu mogą się też znaleźć tłuszcze. Poprawiają one smak potraw, są też źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). U osób, które nie mają żółtaczki dobrze tolerowane są: masło, śmietanka i oleje 2-3 łyżki dziennie. Najlepiej dodawać je do potraw tuż przed podaniem.

Uwaga! Z tłuszczem nie należy przesadzać. Jego nadmiar w diecie może wywołać biegunki tłuszczowe. Powinny o tym także pamiętać osoby cierpiące na żółtaczkę, które powinny ograniczyć ilość tłuszczu w diecie do 1-2 łyżek dziennie. W przeciwnym razie mogą występować: wzdęcia, puste odbijanie, pobolewania brzucha, biegunka.

Produkty zawierające węglowodany (np. dozwolone pieczywo, drobne kasze i makarony) są zwykle dobrze tolerowane przez chorych i wspomagają regenerację wątroby. Ale u większości pacjentów z chorobami wątroby może występować nietolerancja glukozy. Dlatego zaleca się, aby podawać nie więcej niż 300-400 g węglowodanów dziennie. Z tego 250-350 g węglowodanów powinno pochodzić z przetworów zbożowych, owoców, ziemniaków. To tyle, ile zawiera np. pszenna bułka, 2-3 ziemniaki, salaterka budyniu waniliowego, banan i kromka drożdżowego na białkach. W menu powinno być nie więcej niż 50 g cukrów prostych pochodzących z cukru, miodu, dżemów i słodyczy. Taką ilość zawiera, np. 4 łyżeczki cukru i 4 łyżki dżemu truskawkowego. Trzeba pamiętać, że nadmierna ilość tych ostatnich produktów zwiększa poziom trójglicerydów w wątrobie i nasila jej stłuszczenie.
Z diety należy też wykluczyć produkty zawierające bardzo dużo błonnika. Nasilają one objawy choroby wywołując wzdęcia i biegunki. Niewskazane są: pieczywo z mąki razowej, muesli, płatki zbożowe i otręby pszenne, warzywa strączkowe, szparagi, cebula, por, czosnek, śliwki, gruszki, czereśnie.

Niewydolna wątroba traci też zdolność magazynowania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E i K. Dlatego należy dbać, by w diecie nie zabrakło dozwolonych warzyw i owoców, najlepiej skropić je przed podaniem odrobiną oliwy co poprawia przyswajalność cennych witamin. W okresie letnim warto też częściej przebywać na świeżym powietrzu. Witamina D jest bowiem wytwarzana w skórze pod wpływem promieni słonecznych.

Gdy objawy nie są nasilone należy pić dziennie ok. 2 litrów płynów. Najlepsze będą soki warzywne, mleko (o ile jest dobrze tolerowane), niegazowana woda mineralna, soki warzywne oraz herbatki ziołowe wspomagające trawienie.
Niewskazany jest natomiast alkohol (piwo, wino, wódka, szampan), mocna kawa i herbata.

Dieta wątrobowa - przepisy:

Produkty zalecane:
- pieczywo jasne (pszenne), sucharki, pieczywo typu Graham w ograniczonych ilościach,
- drobne kasze (jęczmienna, manna, krakowska), ryż i drobne makarony
- mleko słodkie i zsiadłe (0 i 0,5 proc. tłuszczu), kefir, jogurt, chudy twaróg, chudy serek homogenizowany, 
- białko jaja, całe jaja jeśli są dobrze tolerowane przez chorego,
- chuda cielęcina, wołowina, piersi kurczaka i indyka bez skóry, chudy schab, chude ryby (dorsz, leszcz, mintaj, pstrąg, płastuga, sola, szczupak, sandacz), chude wędliny,
- masło, miękkie margaryny, słodka śmietanka, olej rzepakowy, oliwa, olej sojowy, kukurydziany i słonecznikowy,
- ziemniaki gotowane, tłuczone i puree,
- warzywa (marchew, kalafior, buraki, szpinak, kabaczki, młody zielony groszek, młoda fasolka szparagowa, warzywa z wody z dodatkiem świeżego masła lub margaryny miękkiej, na surowo: sałata, cykoria, pomidory bez skórki, marchewka utarta z jabłkiem),
- owoce (dojrzałe bez pestek i skórki, najlepsze to: truskawki, morele, brzoskwinia, pomarańcze, banany, maliny, porzeczki jako przecier),
- miód, dżem bez pestek, kompoty, galaretki,
- łagodne przyprawy (sól, cukier, sok z cytryny, zielony koper, kminek, tymianek, bazylia, lubczyk, rozmaryn, wanilia, cynamon, goździki),
- zupy (kleiki, krupnik z kaszy jęczmiennej, zupy mleczne, przetarte zupy owocowe, barszcz czerwony, zupa jarzynowa i pomidorowa), zupa ziemniaczana, zupy zagęszczane zawiesiną mąki i wody, mleka lub słodkiej śmietanki
- lane kluski z dodatkiem białka jaja, leniwe pierogi z niewielkim dodatkiem maki
- sosy o łagodnym smaku: koperkowy, potrawkowy, cytrynowy, jarzynowy, pomidorowy, waniliowy. Sosy  zaprawiane niewielką ilością masła lub miękkiej margaryny, zagęszczane zawiesiną mąki z wodą lub mlekiem 
- kompoty, kisiele, musy z dozwolonych owoców, owoce w galaretce, biszkopty na białku jaja, ciasto drożdżowe na białku jaja
- słaba herbata, mleko, napoje owocowe, soki warzywne, herbatki owocowe i ziołowe.

Zabronione:
- pieczywo razowe żytnie i pszenne, rogaliki francuskie, razowy makaron, brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak,
- mleko tłuste i półtłuste, półtłusty i tłusty twaróg, sery żółte, topione, pleśniowe, ser typu Feta, fromage
- żółtko jaja
- tłuste mięso: wieprzowina, baranina, gęś, kaczka, tłuste ryby: węgorz, halibut, łosoś, śledź, tłuste wędliny, kaszanka, kiszka pasztetowa, salceson, salami, ryby wędzone, mięso i wędliny konserwowane lub marynowane,
- śmietana, smalec, słonika, łój margaryna twarda w kostce, boczek,
- smażone frytki, placki ziemniaczane, chipsy, pyzy,
- warzywa kapustne (od czasu do czasu można podać niewielką ilość kapusty włoskiej oczywiście jeśli jest dobrze tolerowana), kapusta, papryka, szczypiorek, cebula, ogórek surowy, rzodkiewka, kukurydza, warzywa smażone i konserwowane octem,
- owoce niedojrzałe: gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce suszone i orzechy,
- wszystkie warzywa strączkowe: soja, soczewica, bób, fasola, ciecierzyca, groch,
- chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao i orzechy,
- ostre przyprawy: ocet, chrzan, papryka, pieprz, musztarda,
- kapuśniak, zupa ogórkowa, fasolowa, grochówka, rosół, zupy na wywarach mięsnych lub kostnych, flaki z zasmażką, zupy z proszku
- smażone kotlety z kaszy, kluski francuskie, kluski kładzione, zacierki,
- sosy ostre na esencjonalnych wywarach mięsnych lub kostnych i grzybowych, śmietanowy, majonezowy,
- torty i ciasta z kremem i bita śmietaną, pączki, faworki, tłuste ciasta, ciasto francuskie, piaskowe i kruche, biszkopt i ciasto drożdżowe na całych jajkach,
- mocna kawa, płynna czekolada, alkohol.

Uwaga! Jeśli chory ma też inne dolegliwości, oprócz wątrobowych, wskazana jest dieta indywidualna. 

Produkt polecany

Ziołowy lek na wątrobę. SYLIMAROL 70mg.

Silybi mariani fructus extractum siccum. Tabletka drażowana


Wskazania
: w stanach rekonwalescencji po toksyczno-metabolicznych uszkodzeniach wątroby czynnikami toksycznymi (np. alkohol) oraz w niestrawności (wzdęcia, odbijania) po spożyciu ciężko strawnych pokarmów. Wspomagająco w dolegliwościach po przebyciu ostrych i przewlekłych chorób wątroby.

Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników lub rośliny z rodziny Compositae/Asteraceae.

Nie zaleca się stosowania leku u dzieci poniżej 12. roku życia. 


Podmiot odpowiedzialny: PZZ Herbapol S.A.

Tradycyjny produkt leczniczy roślinny z określonymi wskazaniami wynikającymi wyłącznie z długotrwałego stosowania

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceuta, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.



ZAMÓW DIETĘ NA KAŻDY DZIEŃ TYGODNIA
opracowaną przez dr Agnieszkę Leciejewską.
Samodzielne ułożenie diety nie jest rzeczą łatwą, zwłaszcza dla osób, które nie mają w tym większego doświadczenia. Odpowiadając na Państwa zapotrzebowanie i sugestię przygotowaliśmy poradnik zawierający siedmiodniowe szczegółowe menu:śniadania, II śniadania, obiady, podwieczorki i kolacje wraz z przepisami. Koszt poradnika wynosi 6 zł. Stosując dietę, przygotowaną przez profesjonalistę, otrzymujecie Państwo gwarancję skuteczności i bezpieczeństwa jej stosowania. Wystarczy wysłać e-mail i podać nazwę diety (wątrobowa). Dietę otrzymacie Państwo natychmiast, również e-mailem. Opłata po otrzymaniu diety. E-mail wysyłamy na adres: piotr.janczarek@natemat.com.pl

Poradnik można zamówić również pocztą, dzwoniąc lub wysyłając sms z nazwą diety i adresem na nr: 604 201 109. Poradnik w wysyłce pocztowej kosztuje 10 zł (płatne po otrzymaniu).

Zgodnie z prawem o ochronie danych osobowych adresy e-mail nie są udostępniane osobom trzecim, nie są też przechowywane, lecz usuwane natychmiast po przesłaniu e-maila. Odpowiada za nie wydawca portalu.
Otrzymaną dietę można zwrócić (gdy np. nie spełna oczekiwań), nie dokonując opłaty.


Dietę indywidualną ( w cenie od 70 do 150 zł), która jest konieczna np. gdy występują jeszcze inne schorzenia, można zamówić u dietetyczki, za naszym pośrednictwem, wysyłając e-maila: piotr.janczarek@natemat.com.pl

Przeczytaj nasz poradnik, kliknij: Jak dbać o wątrobę. Największe grzechy wobec wątroby. Choroba. Leczenie.



Wasze komentarze

Dodaj swój komentarz

 

 DODAJ  


 

STRASZNE ROZBIEŻNOŚCI Z ZALECONYCH SPOZYWCZYCH I ZAKAZANYCH RZECZACH ,A W JADŁOSPISIE MOŻNA KTO TO UKŁADAŁ

Zgłoś naruszenie

ZAINTERESOWANA

2012-03-05 12:11:56

Wystarczy pewna, niewielka nawet umiejętność czytania ze zrozumieniem, aby zauważyć, że w jadłospisie wymieniona jest np. bułka pszenna, a zakazane jest pieczywo razowe!!!, żytnie i pszenne. Polecany jest twaróg chudy!!!!, a zabroniony tłusty!!!! Za nim się coś napisze, warto pomyśleć wcześniej.

Zgłoś naruszenie

red

2012-03-05 12:31:14

Pieczywo razowe to pieczywo z maki razowej. Mąka razowa może być żytnia ,pszenna i każda inna, bo jest to typ mąki: Typy mąki[edytuj] Sposobem określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Typ mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Tak np. typ 450 określa zawartość 0,45%, typ 750 zawartość 0,75%, a typ 2000 zawartość 2,00% substancji mineralnych w mące. Popularnie zawartość substancji mineralnych w mące nazywana jest "zawartością popiołu" lub "popiołem". Wynika to z metody określania zawartości substancji mineralnych. Próbka badanej mąki po umieszczeniu w porcelanowym tygielku spopielana jest w specjalnym piecu w temperaturze 950 stopni Celsjusza w czasie godziny. Substancje organiczne zostaną spalone, a pozostałością po spaleniu będą substancje mineralne tworzące popiół. Typ mąki to pozostałość popiołu w % pomnożona przez 1000. Typ mąki - zawartość popiołu - związana jest bezpośrednio z barwą mąki. Im niższy typ mąki tym barwa mąki jest bielsza, im typ mąki jest wyższy, tym mąka będzie ciemniejsza. Tak więc najjaśniejszą będzie mąka typ 450 a najciemniejszą będzie mąka typ 2000. Odcień i barwa mąki związana jest z zawartością w mące rozdrobnionej okrywy owocowo-nasiennej ziarna. "Biała" mąka wyprodukowana jest z centralnej części ziarna to jest z bielma mącznego, które stanowi około 82% zawartości ziarna (ziarna pszenicy). Wokół bielma mącznego, zewnętrzną warstwę ziarna tworzy okrywa owocowo-nasienna, która ulega również w pewnym stopniu rozdrobnieniu wraz z bielmem. Centralna część bielma zawiera 0,3% - 0,6% popiołu, natomiast okrywa owocowo-nasienna zawiera 6% - 10% popiołu. Stąd im większy stopień rozdrobnienia okrywy i przejście jej do mąki, tym większa zawartość popiołu, większy typ mąki oraz ciemniejsza barwa mąki. Podstawowy podział mąki na typy podają Polskie Normy: PN-A-74022:2003 Przetwory zbożowe. Mąka pszenna oraz PN-A-74032: 2002 Przetwory zbożowe. Mąka żytnia. Oprócz Polskich Norm mogą istnieć normy lub specyfikacje zakładowe, w których producenci mąki mogą ustalać swoje typy mąki, np. mąka pszenna typ 500 lub typ 850, które zostały wykluczone z obecnej Polskiej Normy. Należy dodać, że w innych krajach istnieją inne typy mąki oraz ich oznaczenia, np. w Niemczech mąka pszenna typ 405. Typy mąki pszennej wg PN-A-74022:2003 typ 450: tortowa, "pięćsetka" - zawartość popiołu do 0,50% typ 550: luksusowa - zawartość popiołu od 0,51% do 0,58% typ 650 - zawartość popiołu od 0,59% do 0,69% typ 750: chlebowa - zawartość popiołu od 0,70% do 0,78% typ 1050 - zawartość popiołu od 0,79% do 1,20% typ 1400: sitkowa - zawartość popiołu od 1,21% do 1,60% typ 1850: graham - zawartość popiołu od 1,61% do 2,00% typ 2000: razowa, śruta chlebowa - zawartość popiołu nie więcej niż 2,00% Popularne typy mąki pszennej 500 oraz 850 są typami produkowanymi obecnie według norm zakładowych (specyfikacji jakościowych). Typy mąki żytniej wg PN-A-74032:2002 typ 500 - zawartość popiołu do 0,58% typ 720 - zawartość popiołu od 0,59% do 0.78% typ 1150 - zawartość popiołu od 0,79% do 1,31% typ 1400 - zawartość popiołu od 1,31% do 1,60% typ 2000 - zawartość popiołu nie więcej niż 2,00% Typy mąki makaronowej uzyskiwanej z przemiału pszenicy twardej (Triticum turgidum ssp. durum), wg PN-92/A-74021 semolina - zawartość popiołu nie więcej niż 0,90% typ 950 - zawartość popiołu nie więcej niż 0,95% typ 1750 - zawartość popiołu nie więcej niż 1,75% Mąkę do produkcji makaronu "popularnego" można otrzymywać również z pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. aestivum), która służy do produkcji zwykłej mąki pszennej detalicznej, piekarskiej i cukierniczej, np. wg PN-93/A-74020 Przetwory zbożowe, Mąka makaronowa zwyczajna. Makaron, który produkowany jest we Włoszech i innych krajach, produkowany jest zazwyczaj z semoliny z pszenicy twardej[potrzebne źródło]. W praktyce niektóre makaroniarnie używają do produkcji makaronów mąki pszennej Krupczatk

Zgłoś naruszenie

dzadek

2012-03-06 12:12:30

Witam, Mam 20 lat i jakiś czas temu zaczal mnie meczyc bol watroby. Bałam sie isc do lekarza. Przypadkowo natrafiłam na strone http://speczona.org/choroby/detail.php?id=45 i nie zaluje. zrobilam test i jestem zadowolona . Wyszło, że mam zapalenie watroby, ale nie balam sie pojsc do lekarza, bo bylam juz przygotowana co mnie czeka. Polecam wszystkim ta stronke! Pozdrawiam

Zgłoś naruszenie

Kaktusik91

2012-03-13 13:31:01

Panie dziadek na mące to sie może znasz , ale nie o to chyba tutaj chodzi

Zgłoś naruszenie

hepar

2012-06-29 15:03:57

diety nic nie daja. bzdura,zeby dietetycy mieli robote i pieniądze.. W każdej chorobie należy jesc wszystko, tylko w małych ilościach,i nie obzerac się NICZYM. jesc żeby zyc,a nie zyc żeby jesc. A diety to BZDURAAA....

Zgłoś naruszenie

lejla

2013-07-29 18:49:20

Brawo Panie KG. Klin klinem, to stara tradycja. Jeśli masz cukrzycę, zjadaj kilogram cukru dziennie, gdy chorujesz na nadciśnienie, objadaj się słonymi przekąskami. A w każdej chorobie najlepsze będzie tłuste, kaloryczne pożywienie. Ręce opadają.

Zgłoś naruszenie

redakcja

2013-06-01 10:17:08

U mnie w wieku 30 lat rozpoznano "niealkoholowe stłuszczenie wątroby"- wyniki miałem ALAT i ASPAT powyżej 80. Wykluczono wszelkie możliwe przyczyny . Robiłem sobie różnego rodzaju badania USG, przepływy wątrobowe itd i tp - a z moimi wynikami traktowano mnie jak alkoholika. Kazano mi przejść na dietę wątrobową i obserowowano - jedząc jakąś papkę wyniki zbiłem do 40-45 ale nadal przekraczałem. W "międzyczasie" zakwalifikowano mnie do badań nad róznymi chorobami - UM w Poznaniu i AM w Warszawie w kierunku różnych chorób. Wykluczono mi je. Zażyczyłem sobie biopsję aby wiedzeć jak jeszcze długo "pociągnę" - bo przecież dzieci, kredyty itd. Nic nie udało się ustalić. Zalecenia - jeść w miarę lekkostrawnie i nie pić alkoholu, "bo to sie nie da wyleczyć" - tak twierdziło dwóch niezależnych profesorów hepatologów. 5 la tak sobie żyłem i wyniki ALT ASP ok. 45. Pewnego dnia człowiek powiedział mi, że na diecie tłuszczowej - po 3 miesiącach będę miał wątrobę jak nową. Śmiałem się z niego ale po pół roku stwierdziłem , że spróbuję - po 4 miesiącach "diety optymalnej" (z ważeniem każdego produktu i bez oszukiwania) wyniki ALAT 15 ASPAT 17 - - radiolog robiąca badanie, której pokazałem wyniki sprzed 5 lat stwierdziła, że ktoś sie pomylił "bo stłuszczenie się nie cofa". Na wątrobie ani grama tłuszczu. CHolesterol dobry wzrósł (4 miesiące bez owoców - z warzyw jedynie ogórki kiszone i pomidory) a zły spadł. Poza tym wszystkie wyniki idealne (a robiłem krew, mocz, frakcje itd) I komu wierzyć? Kto ma rację? W takich sytuacjach człowiek wątpi w naukę. Po pór roku dałem sobie spokój z dietą - bo mimo wszystko jedzenie to dla mnie nie tylko "dostarczanie paliwa" - po 2 latach ALT 68 - ASP 43 (a od diety tłuszczowej unikałem tłustego jedzenia). I bądź tu człowieku mądry. Teraz znowu jestem na tłuszczówce. Piszę to nie po to aby kogoś namawiać na dietę optymalną - dla mnie ta cała rzesza "optymalnych" to prawie jak sekta - tylko po to aby uzmysłowić wszystkim - także tym dietetykom i lekarzom, że nie można bez zweryfikowania argumentów drugiej strony, przyjmować założenia, że warzywa i owoce dobre - tłuszcze zwierzęce - najgorsze. Chciałem wyleczyć wątrobę - żaden profesor mi nie pomógł, a taki dr Kwaśniewski ze swoimi "heretyckimi" książkami i teoriami - w 4 miesiące sprawił "cuda". Pozdrawiam wszystkich wątrobowców.

Zgłoś naruszenie

KG

2013-05-31 12:57:13

do Pana KG... muszę znać wiecej szczegółow Pana powrotu do zdrowia, czy mogę jakiś kontakt, podaje moj Facebook .https://www.facebook.com/Zdrowie.Uroda.K.T.Janus

Zgłoś naruszenie

kj

2013-09-01 01:18:13

to co ja mam jeść uwielbiam fasolke i brukselke

Zgłoś naruszenie

gosia

2014-02-11 10:04:08

ja tego nie czytam bo mnie krew zalewa

Zgłoś naruszenie

gosia

2014-02-11 10:07:04

Tak tak, "mam w dupie diety" a co do czego przyjdzie to jesteście obs*rani po kostki. Wybaczcie ale sama kilka dni temu bylam w szpitalu. Od pól roku wiem ze mam chora wątrobę. Robie badania średnio co dwa tygodnie. Alat z sierpnia 2013r. to 208 potem spadam do 146 i wzrastal do 194 a ostatnie wyniki ze szpitala damy 234 także powodu do dumy nie ma. Zwlaszcza ze wyniklo to z przypadku, nawet nie chce wiedzieć co mogloby sie stać jakbym nie robila tych badań do szkoly. Nic mnie nie boli, żadnych problemów nigdy nie mialam, a tu takie kwiatki. Dieta niskotłuszczowa jednak pomaga, a ta niesamowita "dieta tłuszczowa" to jakiś smiech na sali i cud raz na trzy miliony. Jestem w czasie diagnostyki choroby autoimmunologicznej jaka jest zapalenie wątroby. Są tydzień przyjdą wyniki i czeka mnie biopsja. Polecam czytac czytac i czytac w Internecie, ksiazkach i na forach o podstawowych badaniach morfologicznych. Przychodząc do lekarza i prosząc o skierowanie na podstawowe badania krwi, lekarz podkreśla tylko leukocyty erytrocyty hemoglobinę hematokryt ob i jakieś inne które zazwyczaj wychodza w normie. Warto jednak poprosic o aspat alat eozynofile bilirubinę crp(crp jest dokladniejsze niż ob). Te wskaźniki tez są podstawowe, ale no kto wpadnie na pomysl ze one moga wyjsc źle? Od lat chodza profilaktycznie na krew poniewaz jestem wegetarianką i musze trzymac wyniki w normie. Ale żaden lekarz nie zlecil powyższych badan, no bo jak 16-latce moga wyjść zle wyniki? Gdyby nie badania do technikum chemicznego to mój watrobowy cichy zabójca "zjadby" mi wątrobę i doprowadzil do marskości. Trzeba o wszystko pytac, patrzec na ręce. Jak sprawdzalam wyniki sprzed roku - półtora to eozynofile (eos) mialam raz poza norma raz w normie. ZADEN, podkreślam - ŻADEN lekarz nie zwrocil na to uwagi i żaden chyba na to nie spojrzal mimo iż przychodziłam by poprawic wyniki i skonsultować skąd nadmiar lub brak substancji uzupelnic lub ograniczyc. Trzeba pytac i jeszcze raz pytac, czytac dowiadywać sie i byc nachalnym w stosunku do zdrowia. Kto pyta nie błądzi. I nie wstydzić sie, bo to moze kosztowac nas życie. Pozdrawiam cieplo

Zgłoś naruszenie

Martha

2014-02-09 14:00:34

Moje 4-letnie dziecko ma właśnie ALT 318, więc sięgnęłam po artykuł o diecie wątrobowej. łyka Essentiale forte. Mam nadzieję, ze z tygodnia na tydzień będzie spadac.

Zgłoś naruszenie

am

2013-09-17 18:56:27

a mi te diety nie pasuja i jem wszystko jak leci i popijam piwem,jak zyc to ze smakiem, a nie, zyc jak zywy trup,tego nie wolno albo tego!nigdy!mam gdzies diety i tyle!

Zgłoś naruszenie

nick

2013-09-20 13:52:23

Pisząc komentarze, dobrze byłoby trzymać się zasady: przeczytaj, pomyśl, napisz, a nie odwrotnie. Nigdzie nie jest napisane, że makarony regenerują watrobę, zalecane są drobne makarony. Owoce też są zalecane: konieczne jako źródło WITAMIN, w tym wypadku owoce gotowane i przecierane, gdy nasilają sie objawy. Co jeszcze się nie zgadza? Dziwne, że tak prosto napisany tekst, może być dla niektórych zbyt dużym wyzwaniem. Bez obrazy dla autora komentarza.

Zgłoś naruszenie

pjan do błonnika

2013-09-26 00:00:44

bez obrazy dla autora tego "co jeść a czego nie,, ale totalne zamieszanie np unikać błonnika który pobudza perystalike jelit i oczyszcza a za chwilkę zalecane: owoce, cukier ,miód... że co, cukier!!! no ręce opadają. Generalnie to co jest zalecane za chwilę jest zabronione no nie mogę a odnośnie makaronów to pierwszy raz słyszę że wspomaga regenerację wątroby, dla wielu ludzi produkty mączne powodują wzdęcia zaległości w jelitach i na pewno nie regenerują wątroby.

Zgłoś naruszenie

błonnik

2013-09-25 18:56:26

 

O NAS | KONTAKT | REKLAMY | MAPA STRONY | MAPA XML

Netpress, Iwona Janczarek

ul. Cyklamenowa 5, 05-077 Warszawa
Tel: 604 201 109, E-mail: allpress@pro.onet.pl

NBS - najlepsze strony internetowe