27 sierpnia 2014, imieniny Józefa, Moniki, Cezarego

Na temat, natemat.com.pl, Piotr Janczarek, Iwona Janczarek
 
Strona główna
Rozrywka i Refleksja
Diety
Podróże
Zdrowie
Dzieci w szkole
Prawo i finanse
Smacznie
Berlin
Konkursy
  Żywienie, zdrowie, otyłość  Diety odchudzające i zdrowotne  Co jeść? Przepisy, wskazówki żywieniowe, kaloryczność potraw  Diety w chorobach  Dieta w chorobach onkologicznych
Powiadom znajomego

Wyślij link znajomemu

zamknij

Dieta na podagrę - dnę moczanową

Dieta przy dnie moczanowej

Co jeść, a czego nie w dnie moczanowej, inaczej zwanej podagrą. Jadłospis i przepisy.

autorka: dr inż. Agnieszka Leciejewska, specjalistka ds.żywienia człowieka, dietetyczka
www.diety-w-chorobach.reveez.com

Dna moczanowa (podagra) to choroba, która polega na nadmiernym gromadzeniu kwasu moczowego we krwi, który odkłada się w mięśniach i stawach wywołując stany zapalne. To zaś prowadzi do ataków dny, najczęściej w nocy: podwyższenia temperatury ciała, obrzęków i bólu stawów. W takim przypadku w leczeniu pomaga także odpowiednia dieta, która pomaga obniżyć poziom kwasu moczowego we krwi.


Zaleca się:
-  Jeść regularnie 4-5 małych posiłków dziennie w odstępach 2-3 godzinnych.
- Ostatni posiłek należy spożyć 4 godziny przed snem, by nie dopuścić do zatrzymywania 
w organizmie kwasu moczowego, co wywołuje dolegliwości bólowe.

Z jadłospisu należy wykluczyć produkty zawierające dużo puryn (przekształcają się one w kwas moczowy). Są to:

RYBY: flądra, lin,  karp, łosoś, makrela, sola, szczupak, szprotki wędzone, sardynki, śledzie, krewetki, pstrąg
MIĘSO: cielęcina, jagnięcina, podroby, dziczyzna, wszystkie sosy i wywary mięsne
WARZYWA: groch, fasola, soczewica, dynia, brokuły, kalafior, brukselka, groszek zielony, kukurydza, papryka, por, zielona fasolka szparagowa, jarmuż, kapusta czerwona i włoska, szczaw, szpinak, rabarbar,
GRZYBY; pieczarki, boczniaki, prawdziwki,
OWOCE: banan, melon
NAPOJE: kakao, kawa, mocna herbata,
NABIAŁ: sery topione, tłusty ser twarogowy,
WĘDLINY: kiełbaski "Frankfurterki", szynka, parówki, kaszanka,
INNE: konserwy,marynaty, ostre przyprawy, pieprz i musztarda, czekolada.

W ograniczonych ilościach (50 g na dzień) z mięs dozwolona jest wołowina (oprócz rostbefu), wieprzowina (oprócz karkówki) i drób, z ryb dorsz, flądra i lin  - trzeba je gotować w dużej ilości wody, co zmniejszy zawartość puryn.


Podstawowymi składnikami diety powinny być produkty z niewielką ilością puryn są to:

NABIAŁ: mleko, kefir, jogurt, maślanka, mleko acidofilne, mleko zsiadłe, chude twarogi, serek wiejski ziarnisty,
DODATKI DO DAŃ: ryż, ziemniaki, makaron,
PIECZYWO: kajzerka, chleb pszenny, chleb chrupki, pieczywo ryżowe, ,
WARZYWA; buraki czerwone, cebula, chrzan, cukinia, kapusta biała, kapusta kwaszona, kapusta pekińska, marchew, ogórki, pomidory, rzodkiewka, sałata,
OWOCE: ananas, agrest, brzoskwinie, czereśnie, gruszki, jabłka, kiwi, maliny, oliwki, pomarańcze, porzeczki, truskawki, winogrona, wiśnie,
ZIARNA I ORZECHY: słonecznik, sezam, orzechy laskowe, ziemne i włoskie,
NAPOJE: soki owocowe, herbatki ziołowe i owocowe,
INNE: miód, dżemy, marmolada.

- Jeśli chory nie ma cukrzycy ani zaburzeń lipidowych, zalecane są: masło, śmietana, miód i cukier
- trzeba pić co najmniej 8-10 szklanek płynów dziennie (picie wody powoduje wzrost wydalania kwasu moczowego w nerkach i zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych), najlepsze będą woda mineralna alkaliczna, np. Zuber lub słaba herbata, herbaty ziołowe i owocowe, soki warzywne, soki owocowe (najwyżej 1-2 szklanki dziennie), koktajle owocowe
- potrawy powinny być łagodne w smaku i nie pikantne,
- potrawy należy gotować, dusić bez obsmażania na tłuszczu i piec bez dodatku tłuszczu.

Zamów 
TYGODNIOWY, SZCZEGÓŁOWY JADŁOSPIS W DIECIE W DNIE MOCZANOWEJ WRAZ Z NIEZBĘDNIKIEM PACJENTA.

opracowany przez dr Agnieszkę Leciejewską. 
Poradnik znakomicie ułatwia zaplanowanie codziennej diety. Znajdziecie w nim m.i.n szczegołową tygodniową dietę, rozpisaną na każdy dzień tygodnia i 5 posiłków dziennie. Przygotowanie potraw (zawiera przepisy) jest proste, dania są przygotowane z łatwo dostepnych i niedrogich składników. Ponadto poradnik zawiera m.in. szczegółowe tabele produktów z podziałem na zawierające niewiele kwasu moczowego - polecane, ze średnią zawartością - dopuszczane i z dużą zawartością kwasu - niepolecane. Tabele ułatwią samodzielne ułożenie sobie diety. Znajdziemy tu też proste porady co jeść w czasie ataku dny, a na co możemy pozwolić sobie, gdy czujemy się lepiej. 
Jest on wykonany w formacie PDF, możemy korzystać z niego w komputerze, smartfonie, tablecie, albo wydrukować go w całości lub tylko tabele.
Poradnik kosztuje 6 zł. Opłatę dokonujemy przelewem na rachunek bankowy, po otrzymaniu poradnika. Wystarczy wysłać e-mail i podać nazwę diety (dna moczanowa). Dietę otrzymacie Państwo natychmiast, również e-mailem. Adres e-mailowy (do przesyłki) wysyłamy na adres: piotr.janczarek@natemat.com.pl
Poradnik można zamówić również pocztą, dzwoniąc lub wysyłając sms z adresem na nr: 604 201 109
. Poradnik w wysyłce pocztowej kosztuje z wysyłką 12 zł (płatne po otrzymaniu).
Zgodnie z prawem o ochronie danych osobowych adresy e-mail nie są udostępniane osobom trzecim, nie są też przechowywane, lecz usuwane natychmiast po przesłaniu e-maila. Odpowiada za nie wydawca portalu.
Otrzymaną dietę można zwrócić (gdy np. nie spełna oczekiwań), nie dokonując opłaty.


Dietę indywidualną ( w cenie od 70 do 150 zł), która jest konieczna np. gdy występują jeszcze inne schorzenia, można zamówić u dietetyczki, za naszym pośrednictwem, wysyłając e-maila: piotr.janczarek@natemat.com.pl


Przykładowe menu na jeden dzień

Śniadanie:
- grahamka posmarowana łyżeczką masła lub margaryny
- chudy twaróg z warzywami: wymieszać (150 g) chudego twarogu z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, dodać pokrojony pomidor, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę posiekanej natki.
- szklanka słabej herbaty
II śniadanie:
- miseczka sałatki owocowej z surowego jabłka, pomarańczy, mandarynki i kiwi. Skropić sokiem z cytryną, można dodać garść orzechów włoskich, polać 3-4 łyżkami jogurtu, dodać łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego
- 2-3 kromki chleba chrupkiego
- szklanka herbatki z owoców leśnych.
Obiad:
- miseczka (250 ml) krupniku ugotowanego na wywarze warzywnym z ziemniakami,  
- 2 łyżki stołowe brązowego ryżu
- udko kurczaka pieczone w folii aluminiowej
- surówka z połowy cykorii, marchewki i połowy jabłka, skropiona sokiem z połowy cytryny łyżeczką oleju rzepakowego.
- szklanka kompotu z truskawek
Podwieczorek:
- surówka z marchewki i jabłka (obrać i umyć marchewkę, zetrzeć na drobnej tarce, dodać do niej starte na tarce jabłko skropione sokiem z cytryny). Do surówki można dodać łyżkę płatków owsianych
- szklanka herbatki owocowej
Kolacja:
Makaron z serem (2/3 szklanki ugotowanego makaronu, np. świderki, 50 g chudego twarogu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, płaska łyżeczka cukru,
- 2 mandarynki
- szklanka herbatki z melisy.

 

O NAS | KONTAKT | REKLAMY | MAPA STRONY | MAPA XML

Netpress, Iwona Janczarek

ul. Cyklamenowa 5, 05-077 Warszawa
Tel: 604 201 109, E-mail: allpress@pro.onet.pl

NBS - najlepsze strony internetowe