24 kwietnia 2017, imieniny Aleksandra, Horacego, Grzegorza

Na temat, natemat.com.pl, Piotr Janczarek, Iwona Janczarek
 
Strona główna
Rozrywka i Refleksja
Diety
Podróże
Zdrowie
Dzieci w szkole
Prawo i finanse
Smacznie
Berlin
Konkursy
  Żywienie, zdrowie, otyłość  Diety odchudzające i zdrowotne  Co jeść? Przepisy, wskazówki żywieniowe, kaloryczność potraw  Diety w chorobach  Dieta w chorobach onkologicznych

Jak uniknąć efektu jo-jo. Dieta po diecie odchudzającej

fot. Shutterstock 

drukuj artykuł z portalu natemat.com.pl

Dieta po diecie odchudzającej

Co jeść po zakończeniu diety? Jadłospis na 14 dni.

autorka: dr inż. Agnieszka Leciejewska, specjalistka ds.żywienia człowieka, dietetyczka
www.diety-w-chorobach.reveez.com

Zalecenia:

-  Jeść regularnie 4-5 małych posiłków dziennie w odstępach 2-3 godzinnych. Pomiędzy posiłkami starać się nic nie jeść, tylko pić najlepiej wodę mineralną.
- UNIKAĆ SŁODYCZY!
- Ograniczyć owoce (jabłka do 2 dziennie). Dania z owocami najlepiej jeść do 14-15.
- Wieczorem, gdy ma się ochotę na coś słodkiego zjeść marchewkę albo przygotować marchewkę z jabłkiem skropioną sokiem z cytryny, albo zjeść miseczkę ugotowanych na chrupko warzyw, albo zjeść plaster chudego twarogu.
- Pić co najmniej 1,5 litra płynów czyli 6 szklanek dziennie. Zaczynać powoli od wypicia dziennie jednej szklanki, potem stopniowo zwiększać ilość wypijanych płynów. Mogą to być herbatki ziołowe bez cukru, soki owocowe z kartonika rozcieńczone wodą (pół szklanki soku na pół szklanki wody mineralnej) albo świeżo wyciskane soki owocowe tych nie trzeba rozcieńczać. Można pić soki warzywne, herbatki owocowe bez cukru oraz wodę mineralną (wybierać wody o zawartości składników mineralnych powyżej 500 mg/l). Do wody mineralnej można wcisnąć sok z cytryny. Pić zawsze powoli, małymi łyczkami.
- Sposób przygotowania posiłków: gotować zupy na wywarach warzywnych, unikać smażenia, gotować warzywa w wodzie lub na parze na chrupko. Można dusić bez dodatku tłuszczu, smażyć, ale tylko bez tłuszczu i panierki na patelniach teflonowych, piec w folii lub w naczyniu żaroodpornym.
- Ograniczać jedzenie jajek całych, czyli z żółtkami, masła, kaczek, gęsi, dziczyzny, tłustych wędlin i mięsa wieprzowego, to główne źródła cholesterolu .
- potrawy doprawiać szczyptą soli i pieprzu. Można też używać ulubionych ziół, których zwykle się używa. Starać się nie przesadzać z solą, bo ona zatrzymuje wodę w ciele i utrudnia zrzucanie wagi.
WAŻNA ZASADA:
WSTAWAĆ OD STOŁU Z UCZUCIEM LEKKIEGO NIEDOSYTU!
Warto się zaopatrzyć w chleb chrupki i wafle ryżowe.
Pijąc kawę naturalną pamiętać o zasadzie, że do każdej szklanki czy filiżanki kawy trzeba wypić szklankę wody. Kawa działa moczopędnie i wysusza powoduje ubytki wody z ciała, co z kolei zaburza przemianę materii.

Przykładowy jadłospis na 14 dni

Dzień 1

Śniadanie:
- szklanka koktajlu ziołowego (zmiksować szklankę jogurtu naturalnego z 2 łykami natki i 2 łyżkami szczypiorku
kromka chleba razowego lub słonecznikowego

II śniadanie:
- miseczka galaretki z surowym jabłkiem, mandarynką i 5-6 sztuk winogron. Galaretkę owocową o ulubionym smaku rozpuścić w 400 ml przegotowanej gorącej wody. Następnie wylać do płaskiej formy i odstawić do zastygnięcia. Po zastygnięciu galaretkę pokroić w kostkę, dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko, obraną i podzieloną na cząstki mandarynkę oraz obrane ze skórki i bez pestek winogrona. Skropić sokiem z cytryną. Można polać 3-4 łyżkami jogurtu i posypać cynamonem.
- wafel ryżowy,
- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (ewentualnie kawa).
Obiad:
- Zupa jarzynowa (250 ml) gotowana na wywarze warzywnym z 2 ziemniakami. Można ją zrobić z warzyw świeżych lub mrożonych z dodatkiem kostki rosołowej. Bez śmietany i zasmażki.
- 2 szaszłyki drobiowe (przygotować marynatę: łyżkę oleju rzepakowego, szczyptę papryki słodkiej, szczyptę ziół prowansalskich, ¼ łyżeczki miodu, pierś kurczaka 100 g pokroić w kostkę zanurzyć w marynacie i odstawić na godzinę. Pieczarki pokroić w mniejsze kawałki, paprykę w kostkę. Na szpatułki nabijać naprzemiennie warzywa i mięso. Szaszłyki przełożyć na blachę, włożyć do piekarnika. Piec w temp 180 stopni, aż mięso się zrumieni. Do szaszłyków można dodać dowolne owoce jakie się ma akurat w domu.
- brokuły lub kalafior ugotowane na chrupko mogą być świeże lub mrożone.
Podwieczorek:
- surówka z marchewki i jabłka (obrać i umyć marchewkę, zetrzeć na drobnej tarce, dodać do niej starte na tarce jabłko skropione sokiem z cytryny). Do surówki można dodać garść nasion słonecznika lub pestek dyni albo łyżkę posiekanych orzechów
- słaba herbata z cytryną bez cukru.
Kolacja:
- sałatka z tuńczykiem (100 g tuńczyka z puszki w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy z puszki, po łyżce natki pietruszki, szczypiorku, pokrojony drobno ogórek kwaszony i pokrojoną 1/3 papryki czerwonej. Sałatkę skropić łyżeczką oleju rzepakowego, doprawić pieprzem, odrobiną soli (albo szczyptą mieszanki zioła do sałatek),
- słaba herbata bez cukru może być z cytryną lub sok warzywny z czerwonego buraka lub pomidorowy.

Dzień 2
Śniadanie:
- koktajl bananowy (zmiksować banan z dowolnymi owocami jakie ma się w domu czyli pomarańcze, kiwi, mandarynki, jakieś może mrożone owoce. Do tego 1 kromka wafla ryżowego.
II śniadanie:
- jabłko pieczone. W jabłku wydrążyć środek. Do środka włożyć 2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek i pół łyżeczki posiekanych orzechów. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i piec ok. 15-20 minut (czas zależy od wielkości jabłka, te duże trzeba piec nawet 30 minut)
-  kawa
Obiad:
- miseczka (250 ml) zupy kalafiorowej z koperkiem ugotowanej ze szklanki bulionu warzywnego, 3-4 różyczek kalafiora, 1/4 pęczka włoszczyzny, łyżki zielonego groszku konserwowego i kilku gałązek  koperku. Do bulionu warzywnego z kostki wrzucić obraną i umytą włoszczyznę, gotować aż będzie miękka, posolić. Dodać opłukany i podzielony na różyczki kalafior i gotować, aż kalafior będzie miękki. Doprawić pieprzem i posypać koperkiem.
- 2 łyżki gulaszu cielęcego (100 g chudej cielęciny pokrojonej w kostkę posypać ziołami prowansalskimi i podsmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Dodać szklankę wrzątku i dusić pod przykryciem. Posmakować odrobiną soli, pieprzu (można użyć kawałeczek kostki bulionowej). Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolać wodę. Podprawić sos mieszaniną wody i łyżeczki mąki.
- surówka ze szklanki posiekanej kapusty pekińskiej, 1 startej na tarce marchewki, startego na tarce kwaszonego ogórka. Doprawiona sosem zrobionym z 4 łyżek jogurtu i łyżeczki majonezu
- szklanka soku pomidorowego.
Podwieczorek:
- dowolna ilość warzyw (surowa marchew, papryka, brokuły lub kalafior ugotowane na chrupko, kilka listków sałaty lodowej) z dipem przygotowanym z 7 łyżek jogurtu naturalnego,  chudego twarogu 50 g, łyżki posiekanego szczypiorku lub cebulki, łyżki posiekanego świeżego koperku
- herbatka owocowa bez cukru.
Kolacja:
- 150 g chudego twarogu wymieszanego z 5 łyżkami jogurtu naturalnego z dodatkiem pokrojonego w kostkę  pomidora (150 g) i 2 łyżkami posiekanego szczypiorku
- herbatka owocowa bez cukru.

Dzień 3
Śniadanie:
-  kromka chleba chrupkiego
- koktajl bananowy z połowy szklanki chudego mleka, banana, łyżeczki miodu (można dodać szklankę mrożonych malin lub innych mrożonych owoców). Posypać szczyptą cynamonu
- herbatka z owoców leśnych z cytryną.
II śniadanie:
- omlet z 1 jajka i 3 białek z pomidorem. Pomidor bez skórki pokroić w kostkę, wymieszać z jajkiem i białkami. Doprawić solą i pieprzem. Roztrzepane jajka z pomidorem wylać na rozgrzaną patelnię i usmażyć omlet. Posypać posiekaną natką.
- szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy i dwóch mandarynek (nie rozcieńczać go wodą)
Obiad:
- zupa ogórkowa (250 ml) ugotowana na wywarze warzywnym z 2 średnimi ziemniakami, posypana łyżką natki pietruszki
Ryba pieczona w folii. Rybę sprawić posolić, skropić sokiem z cytryny. Położyć na folii aluminiowej na to położyć plasterki cebuli. Zawinąć w folię. Piec w temp 180 stopni ok. 20-30 min.
- miseczka surówki z gotowanego czerwonego buraczka z jabłkiem i cebulką skropiona łyżeczką oleju rzepakowego, doprawiona sola i pieprzem.
Podwieczorek:
- sałatka z groszkiem i kukurydzą zrobiona ze szklanki drobno pokrojonej sałaty lodowej, 2 łyżek kukurydzy konserwowanej, 2 łyżek zielonego groszku konserwowanego, doprawiona 2 łyżkami sosu z jogurtu i musztardy
- szklanka soku pomidorowego.
Kolacja:
- sałatka z piersią kurczaka (150 g) pieczonej w folii z pokrojonym w kostkę pomidorem, 2 ogórami kwaszonymi, 2-3 różyczkami brokuła podgotowanymi na parze, połową papryki czerwonej lub zielonej, skropiona łyżeczką oleju rzepakowego lub oliwy. Doprawiona solą i pieprzem.
- herbatka ziołowa lub owocowa.

Dzień 4
Śniadanie:
Smoothie bananowe
- kromka wafla ryżowego
II śniadanie:
Sałatka owocowa z orzechami z obranych i pokrojonych owoców (jabłka, pomarańczy, kiwi, mandarynki, połowy banana) skropić sokiem z cytryny, posypać 2 łyżkami posiekanych orzechów. Można polać 2-3 łyżkami jogurtu naturalnego i posypać cynamonem.
Obiad:
- zrazy zawijane z warzywami: rozbić plaster chudej wołowiny (dla rodziny można zrobić normalne zrazy), doprawić so
lą i pieprzem. Posmarować ¼ łyżeczki musztardy, ułożyć pokrojone w słupki warzywa marchewkę, korzeń pietruszki, kwaszony ogórek). Zwinąć zrazy, spiąć wykałaczkami lub nitką. Podpiec na patelni teflonowej, przełożyć do buliony warzywnego (może być z kostki) i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby w czasie gotowania dolać zraz podlać wodą.
- miseczka sałaty lodowej ze starta na tarce marchewką i pomidorem pokrojonym w kostkę. Skropiona łyżeczką oleju rzepakowego, doprawiona solą i pieprzem albo ziołami do sałatek.
- szklanka soku warzywnego z buraków lub pomidorowego (co akurat jest w domu).
Podwieczorek:
Surówka z drobno startej marchewki, plastra selera, kawałka jabłka, doprawiona 2-3 łyżkami jogurtu naturalnego, posypana natką pietruszki.
- szklanka herbatki owocowej
 Kolacja:
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego z 2 łyżkami pasty zrobionej sardynek w puszce w oleju lub w pomidorach, 50 g twarogu chudego, 2-3 łyżeczek natki pietruszki doprawiona pieprzem
- 2-3 listki sałaty, pokrojony w plastry pomidor
- szklanka herbatki ziołowej.

Dzień 5
Śniadanie:
Koktajl dowolny jaki smakuje, np. pół szklanki jogurtu naturalnego, albo Danacol z owocami mrożonymi (truskawkami, malinami) i łyżka siemnienia lnianego
- kromka chleba razowego lub pełnoziarnistego z łyżeczką miodu lub łyżeczką ulubionego dżemu jak wciśniesz
- kawa
II śniadanie:
- sałatka z kurczaka i ananasa (pół ugotowanej lub upieczonej w folii piersi kurczaka lub indyka pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki kukurydzy konserwowej, 2-3 plastry ananasa z puszki, 3-4 łyżki jogurtu naturalnego). Można doprawić ulubionymi ziołami i posypać natką
- kromka razowca lub 2 kromki chleba chrupkiego
- szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, mandarynek lub grejpfruta (to co akurat jest w domu)
Obiad:
- zupa krem z brokułów (250 ml). Ugotować wywar warzywny z 1 marchewki, 1 pietruszki i plastra selera, doprawić solą i kostką bulionowa do smaku. Na wrzący wywar wrzucić 3-4 różyczki brokułów. Gotować na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. Zmiksować zupę. Podawać z grzankami z chleba razowego lub pełnoziarnistego
- Spaghetti z sosem pomidorowym (5-6 nitek  (prze ugotowaniem) makaronu spaghetti ugotować al’dente, czyli na pół twardo. Łyżkę mięsa mielonego najlepiej drobiowego usmażyć na łyżeczce oleju rzepakowego, dodać drobno pokrojoną małą cebulkę. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Smażyć wszystko razem jeszcze 5-10 minut. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i ¼ szklanki wody. Dusić pod przykryciem jeszcze 5-10 minut. Zdjęć z ognia, sosem polać spaghetti
- Miseczka sałaty skropiona sosem zrobionym z łyżki oleju rzepakowego, soku wyciśniętego z połowy cytryny i ¼ łyżeczki suszonej bazylii
- szklanka soku pomidorowego lub buraczanego lub wielowarzywnego
Podwieczorek:
- warzywa dowolne do wyboru (marchewka, brokuły, kalafior) gotowane na parze lub w wodzie na pół chrupko. Gotowane warzywa jeść z dipem z jogurtu naturalnego i koperku
- szklanka herbatja owocowa lub ziołowa    
Kolacja:
- sałatka z twarogie: z pomidora, połowy zielonego ogórka, 2 łyżek szczypiorku, 1/3 czerwonej papryki, łyżki natki pietruszki, 100 g chudego twarogu. Doprawiona solą i pieprzem skropiona łyżeczką oliwy zmieszaną z łyżeczką octu winnego.

Dzień 6
Śniadanie:
- szklanka dowolnego koktajlu z owoców albo z ogórkiem zielonym łyżką natki lub koperku do tego kromka pieczywa ryżowego
- ewentualnie kawa
II śniadanie:
- owocowe szaszłyki (na patyczki od szaszłyków wkładać naprzemiennie kawałki jabłka, pomarańczy, ananasa z puszki, mandarynki lub kiwi i połówek winogron obranych ze skórki i pestek. Szaszłyki skropić sokiem z cytryny
- herbatka owocowa.
Obiad:
Zupa jarzynowa (250 ml) gotowana na wywarze warzywnym z 2 małymi ziemniakami
- risotto z warzywami (2-3 łyżki ryżu ugotowanego na sypko. W czasie gotowania można dodać ¼ łyżeczki curry do ryżu. 100 dag schabu pokroić w paseczki i podsmażyć na łyżeczce oleju rzepakowego, oprószyć solą i słodką papryką. Dodać 2 szklanki mrożonych i 2 łyżki wody. Dusić ok. 6 minut na małym ogniu. Wymieszać z ugotowanym ryżem, posypać posiekaną łyżka natki. Można też dodać 1-2 łyżki keczupu.
(Mrożonki dowolne wybrać w sklepie, ale unikać warzyw na patelnie, bo one mają dodatkowy tłuszcz)
Podwieczorek:
- surówka z kapusty pekińskiej z 1 marchewką, 1 jabłkiem, kwaszonym ogórkiem i łyżką posiekanego szczypiorku. Doprawiona solą i pieprzem i 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego.
Kolacja:
Sałatka z chudą wędliną i makaronem świderki (dobrze żeby ten makaron był razowy). 3 plasterki chudej wędliny pokroić w kostkę, dodać do połowy szklanki ugotowanego makaronu, pokrojonego w kostkę 1 ogórka konserwowego, 1 łyżki kukurydzy konserwowanej. Doprawić sola, pieprzem lub innymi przyprawami. Polać sosem zrobionym z jogurtu naturalnego wymieszanego z odrobiną musztardy lub chrzanu, ewentualnie drobniutko posiekanym ząbkiem czosnku.

Dzień 7
Śniadanie:
- małe opakowanie jogurtu naturalnego z kawałkami owoców banana, pomarańczy lub innych jakie ma się pod ręką
- 2 kromki razowca posmarowanego margaryną z pomidorem i sałatą
II śniadanie:
- 2 kromki chleba chrupkiego
- mus owocowy Zmiksować banan, 2 garści jagód, 2 garści malin (z mrożonki), 2 łyżki otrębów i posypać łyzka siemienia lnianego.
Obiad:
- chudy rosół z 2 łyżkami makaronu razowego posypany natką pietruszki
- pierś kurczaka ze szpinakiem (3-4 łyżki rozmrożonego szpinaku, usmażyć na patelni bez tłuszczu z 2 białkami jaja i drobniutko posiekanym ząbkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Rozbić pierś kurczaka (150 g). Nałożyć na nią przygotowany wcześniej szpinak i zwinąć w rulon. Zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni ok. 20-30 minut.
- 2 ziemniaki gotowane w mundurkach ze skórką
- miseczka surówki z selera, marchewki i jabłka doprawiona ulubionymi ziołami, solą, pieprzem i 4 łyżkami jogurtu naturalnego
- szklanka soku pomidorowego
Podwieczorek:
- sałatka grecka z sałaty lodowej, 2 plastrów sera feta chudego, kwaszonego ogórka, papryki i pomidora, doprawiona sosem przygotowanym z łyżki oleju rzepakowego, soku wyciśniętego z cytryny, drobniutko pokrojonego ząbka czosnku
- słaba herbata z cytryną.
Kolacja:
- pomidory z tuńczykiem to może być sałatka: 1 średniej wielkości pomidor, pół puszki tuńczyka w sosie własnym, 2 ugotowane białka jaja, mała posiekana cebulka, łyżka posiekanej natki, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Pomidor. Ugotowane białka drobno pokroić, wymieszać z rozdrobnionym tuńczykiem, cebulką i natką. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Dzień 8
Śniadanie:
- kromka chleba pełnoziarnistego może być cienko posmarowana margaryną
- szklanka koktajlu z banana, pomarańczy, kiwi (co jest w domu) z dodatkiem napoju mlecznego Danacol i łyżki zmielonego siemienia lnianego.
II śniadanie:
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego cienko posmarowane margaryną
- 2 plasterki chudej szynki lub innej chudej wędliny
- 2 listki sałaty
- 1/3 strąka papryki
- szklanka świeżo wyciskanego soku owocowego lub rozcieńczonego z kartonika.
Obiad:     
- 250 ml zupy krem z brokułów ugotowanej z połowy brokuła, 1 marchwi, 1 pietruszki, 1 selera, 2 ziemniaków, z dodatkiem łyżki oliwy, posypana natką pietruszki. Do smaku można dodać 1/4 kosteczki rosołowej. Warzywa obrać, opłukać I ugotować wywar warzywny, dodać ziemniak i brokuły. Gdy warzywa będą miękkie zestawić z ognia i zmiksować. Doprawić. Podawać z grzankami, najlepiej z chleba razowego.
-  pierś kurczaka ze szpinakiem. Pierś kurczaka (150 g) delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Pół szklanki rozmrożonego szpinaku włożyć na patelnię, doprawić smażyć kilka minut. Dodać starty na tarce ząbek czosnku i jajko. Smażyć chwilę, aż białko się zetnie. Tak przygotowanym szpinakiem posmarować pierś kurczaka i zwinąć w rulonik. Zawinąć w folię aluminiową, piec w piekarniku w temp 180 stopni ok. 35-40 minut
- sałata lodowa (lub kapusta pekińska) z pomidorem skropiona łyżeczką oleju rzepakowego (dowolna ilość)
- sok owocowy lub niesłodzony kompot owocowy.
Podwieczorek:
- surówka z marchewki i jabłka (obrać i umyć marchewkę, zetrzeć na drobnej tarce, dodać do niej starte na tarce jabłko skropione sokiem z cytryny). Do surówki można dodać łyżkę posiekanych orzechów i łyżeczkę uprażonych otrębów lub płatków owsianych
- herbatka owocowa lub woda mineralna z sokiem z  cytryny.
Kolacja:  
- ser chuddy twarogowy z pomidorami. Ser (100 g) i 2 pomidory pokroić w plastry, układać naprzemiennie, udekorować kilkoma listkami świeżej bazylii może byc bazylia suszona skropić łyżeczką oliwy lub oleju rzepakowego
- herbatka owocowa.

Dzień9
Śniadanie:
- smoothie marchewkowe (zmiksować 2 marchewki, pomarańczę, banan, sok z połowy cytryny. Posypać łyżką siemienia lnianego może być zmielone)
- 2 kromki chleba chrupkiego lub 2 wafle ryżowe.
II śniadanie:
Sałatka z awokado. 100 g piersi kurczaka natrzeć solą i pieprzem, zawinąc w folię aluminiową, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut. Przestudzić i pokroić w kostkę. Obrać pomarańczę, 1/4 grejpfruta i pokroić w kostke. Awokado pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z owocami i mięsem. Dodać małą cebulke drobno posiekaną. Polać 6 łyżkami jogurtu naturalnego, posypać łyżką szczypiorku, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Obiad:
- ryba (świeża lub filet) byle morska zapiekana w folii. Rybę umyć, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, położyć na folii aluminiowej i obłożyć warzywami dowolne, wedle uznania. Fajnie smakuje taka ryba pieczona z sama cebulą lub z samym czosnkiem, ale tutaj warto poeksperymentować ze smakami wedle swojego uznania. Po upieczeniu posypać koperkiem i natką pietruszki
- 3-4 różyczki ugotowanego kalafiora lub brokuła posypanego koperkiem  
- herbatka owocowa lub sok
Podwieczorek:
- garść nasion dyni lub pestek słonecznika, do tego może być, np. Połówka grejpfruta nie doda tak kalorii więc wyjątkowo można sobie pozwolic od czasu do czasu)
Kolacja:
- łyżki sałatki przygotowanej z pokrojonych warzyw: pęczka 2 pomidorów, 2 ogórków kwaszonych, 1 podgotowanego na parze brokuła, połowy strąka papryki, 2 łyżek szczypiorku, ew. 3 łyżek kiełków dowolnych, doprawionej oliwą, solą, pieprzem.
- herbatka ziołowa

Dzień 10
Śniadanie:
- smoothie bananowe. Zmiksować banan z dodatkiem szklanki danacolu dodać łyzke siemienia lnianego
- krmoka chleba pełnziarnistego cienko posmarowanego margaryną z łyżeczką miodu lub dżemu
- szklanka herbatki owocowej.
II śniadanie:
- zielony ogórek z twarogiem. Ogórek pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać z twarogiem. Mozna dodać 3-4 łyżki jogurtu naturalnego łyżkę szczypiorku, natki lub koperku. Doprawić solą, pieprzem.
- szklanka soku owocowego.
Obiad:
- 250 ml zupy pomidorowej z 2 łyżkami makaronu. Zupa oczywiście ugotowana na wywarze warzywnym.
- 2 szaszłyki z warzywami 100 g chudej piersi kurczaka pokroić w kostkę. Umyć paprykę I kwaśne jabłko, przekroić, usunąć gniazda nasienne I pokroić w grubą kostkę, cebulę obierz I pokrój w plastry. Szpatułki od szaszłyków mocz 20 min w wodzie, a potem nadziewaj na nie pokrojone w kostkę mięso, paprykę, jabłko I cebulę. Posmaruj oliwą. Połóż na blaszce w piekarniku. Pieczw w temp. 180 stopni ok. 20-25 minut (to trzeba przetrenować)
- miseczka surówki z kapusty pekińskiej I marchewki, posypana posiekana natką pietruszki I doprawiona jogurtem naturalnym
-szklanka soku owocowego lub warzywnego
Podwieczorek:
- 1 średni ziemniak pieczony w folii
- sos tzaziki, połowę zielonego ogórka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z połową szklanki jogurtu naturalnego, startym na drobnej tarce ząbkiem czosnku (mozna go pominąć jeśli czujesz się po nim niedobrze), 2 łyżeczkami koperku, połową łyżeczki oliwy i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Kolacja:
-  2 kromki chleba chrupkiego z dwoma plasterkami chudej wędliny
- sałatka z pomidora, kwaszonego ogórka I porwanych liści sałaty doprawione sola, pieprzem, ewentualnie skropione łyżeczka oleju rzepakowego.
- herbatka ziołowa lub owocowa

Dzień 11
Śniadanie:
- szklanka koktajlu z marchewki I pomarańczy z łyzką siemienia lnianego
- 2 wafle ryżowe
- herbata owocowa
II śniadanie:
- sałatka ze świderkami. Ugotować pół szklanki makaronu. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę 1 pomidor, pół zielonego ogórka (można go zastapić kwaszonym ogórkiem, jak bedzie lepiej smakowało) pokroić w plasterki. Wymieszać warzywa z makaronem, dodać 3-4 różyczki ugotowanego na pół twardo kalafiora. Doprawić polać sosem przygotowanym z łyżeczki musztardy I łyżeczki oliwy.
Obiad:
- 250 ml kubek zupy-krem ugotowanej z połowy kalafiora, pęczka włoszczyzny doprawionej solą i gałką muszkatołową, posypanej natką pietruszki.
- Na łyżeczce oleju podsmażyć 2 łyżki mięsa mielonego drobiowego, dodać pół cebuli małej, 2 pomidory, pół czerwonej papryki, I 4 łyżki fasoli czerwonej. Dusić pod przykryciem ok 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą. doprawić 1-2 ząbkami czosnku, solą. Podawać z 2 łyżkami ryżu ugotowanego na sypko.
- dowolna ilość sałaty skropionej sosem zrobionym z łyzki oliwy lub oleju rzepakowego i soku z cytryny oraz zmiażdżonego ząbka czosnku, a jeśli źle go tolerujesz ze świeżą lub suszoną bazylią i odbrobiną soliu.
- woda mineralna z cytryną
Podwieczorek: 
- dowolne warzywa jakie sa akurat w domu z dipem, np. Brokułowym dowolne surowe warzywa z dipem brokułowym z 4-5 różyczek brokuła, szklanki gęstego jogurtu, 2 - 3 ząbków czosnku, sól. Brokuły wypłukać, ugotować, osączyć na sitku. Następnie dokładnie zmiksować z czosnkiem i wymieszać z jogurtem. Doprawić. Czosnku moża wziąćmniej lub go pominąć, jesli nie smakuje.
Kolacja:
Salatka z pomidora  z ugotowanym jajkiem I  1/2 puszki tuńczyka z wody, dodać małą posiekaną cebulkę, pokrojone białko jaja I łyżkę natki pietruszki. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
- herbatka owocowa lub słaba zwykła herbata z cytryną

Dzień 12
Śniadanie:
-dowolny koktajl z owocami I połowa szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy razem z miazszem może być (takie owoce, które akurat sa pod reka, do tego ły,zka siemniania lnianego mozna dodać 3=4 łyzki jogurtu naturalnego.
II śniadanie:
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego cienko posmarowane margaryną
- jajko na miękko
- pomidor, pół papryki lub sałata
- herbata owocowa
Obiad:
- 250 ml zupy ogórkowej na wywarze warzywnym.
- ryba pieczona w folii z cebulka przepis jak powyżej.
- surówka z selera, jabłka i garści rodzynek doprawiona solą z 3-4 łyzkami jogurtu naturalnego.
- szklanka kompotu niesłodzonego.
Podwieczorek:
- 2 kromki chrupkiego pieczywa cienko posmarowane margaryną z plasterkiem chudej wędliny
- sałatka z czerwonego buraka. Małego buraka ugotować, ostudzić, obrac i pokroić w plastry. Paprykę oczyścić usunąc gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłko zetrzeć na grubej tarce. Cebulę drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki. skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, skropić łyżeczką oleju rzepakowego lub oliwy, posypać natką.
Kolacja:
- 2 koperty z szynki zrobic mężowi, a dla siebie sama sałatke z awokado. Awokado (powinno być dojrzałę czyli miękkie, przekroić na pół. Skropić sokiem z cytryny, połowę zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki. Połowę miązszu awokado pokroić w kostkę. Wymieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorem i 1/3 papryki czerwonej I małą cebulką. Doprawić solą, pieprzem. Farsz wyłożyć na plaster szynki I zwinąć go w kopertę. Podawać na l2-3 listkach sałaty
- herbata owocowa.  

Dzień 13
Śniadanie:
Dowolny koktajl a może wypróbowac taki zmiksować czerownego buraka, kwasne jabłko, skropic sokiem z cytryny, dodać łyzkę koperku lub natki posiekanej, doprawić ewentualnie sola I pieprzem
kromka chleba pełnoziarnistego posmarowanego cienko margaryną
ewentualnie kawa.
II śniadanie:
- proponuje na wypróbowanie połowę awokado skropic sokiem z cytryny I połączyć z pokrojona pomarańczą.
Obiad:
- chudy rosół z makaronem
- podudzie kurczka pieczone w naczyniu żaroodpornym z dowolnymi warzywami lub na słodko z rodzynkami i jabłkiem, bez dodatku tłuszczu. Mięso oczyścić z widocznego tłuszczu, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Włożyć do naczynia żaroodpornego, dodąć garść rodzynek, kwaśne jabłko pokrojone w ósemki i cebulkę. Podlać niewielką ilością wody  i piec w temp. 180 st. ok 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie.
- miseczka sałaty z pomidorem
- szklanka soku owocowego
Podwieczorek:  
- marchewka lub inne warzywa, które są w domu na surowo lub ugotowane na chrupko z dipem z z dipem z tuńczykiem 1 serek homogenizowany naturalny, 0,5puszki tuńczyka w sosie własnym, pół białej cebuli, sól. Do serka dodać tuńczyk i dokładnie utrzeć. Cebulę drobniutko posiekać i dodać do dipu. Przyprawić do smaku solą.
Kolacja:
- 1 kromki chleba chrupkiego
- 2 łyżki sałatki z wędzonej makreli z kwaszonym ogórkiem, cebulką I łyżeczką musztardy. Można doprawić pieprzem do smaku.
- pomidor, 2-3 listki sałaty
- szklanka soku owocowego.

Dzień 14  
Śniadanie:
- szklanka jogurtu naturalnego zmiksowana z garścią owoców jagodowych moga być mrożone lub świeże
- 2 wafle ryżowe lub 2 kromki chrupkiego pieczywa
-herbatka owocowa.
II śniadanie:
- 3 łyżki jajecznicy z dwóch jajek z dwoma łyżkami szczypiorku
- talerz warzyw: pomidory, papryka, ogórki,
- kromka chleba pełnoziarnistego cienko posmarowane margaryną
- szklanka soku owocowego
Obiad:
- 250 ml (kubek) barszczu ukraińskiego ugotowanego na wywarze warzywnym z dodatkiem fasoli
- 2 łyżki gulaszu cielęcego. Chudą cielęcinę 100 g pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Podlać wodą, doprawić po kosteczką rosołowa do smaku i dusić aż mięso będzie miękkie. Zagęścić mieszaniną wody i łyżeczki mąki.
- surówka z sałaty lodowej, startej na grubej tarce marchewki I papryki, doprawiona solą I pieprzem, skropiona oliwą.
Podwieczorek:
- dowolne warzywa surowe lub gotowane na chrupko z dipem z dipem ziołowo – twarogowym 100 g chudego  twarogu, pół szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka posiekanego koperku, sól i pieprz. Twaróg zmiksować jogurtem. Dodać zioła, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać.
Kolacja:
- sałatka z marchewki, kukurydzy i pomidorów. Wymieszać 2 ugotowane i pokrojone w kostkę marchewki, 2 łyżki kukurydzy z puszki, pomidor sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę. Polać sosem przygotowanym z łyżeczki majonezu i 3 łyżek jogurtu naturalnego.
- herbata owocowa.

opracowała: dr Agnieszka Leciejewska

 

O NAS | KONTAKT | REKLAMY | MAPA STRONY | MAPA XML

Netpress, Iwona Janczarek

ul. Cyklamenowa 5, 05-077 Warszawa
Tel: 604 201 109, E-mail: allpress@pro.onet.pl

NBS - najlepsze strony internetowe