20 lipca 2019, imieniny Czesława, Hieronima, Eliasza

Na temat, natemat.com.pl, Piotr Janczarek, Iwona Janczarek
 
Strona główna
Rozrywka i Refleksja
Diety
Podróże
Zdrowie
Dzieci w szkole
Prawo i finanse
Ukraina
Smacznie
Berlin
  Żywienie, zdrowie, otyłość  Diety odchudzające i zdrowotne  Co jeść? Przepisy, wskazówki żywieniowe, kaloryczność potraw  Diety w chorobach  Dieta w chorobach onkologicznych

Owocowo-warzywna dieta odtruwająca

fot. Jerzy Linder 

drukuj artykuł z portalu natemat.com.pl

Dieta owocowo-warzywna, odtruwająca. Przez dziesięć dni możemy skutecznie odtruć organizm, stosując dietę składajacą się z owoców i warzyw, zamiast mało przyjemnych i szkodliwych dla zdrowia głodówek.

Dlaczego warto odtruć organizm?

Przemęczenie, zaburzenia koncentracji, problemy z zasypianiem, rozdrażnienie – to mogą być objawy nagromadzenia toksyn w naszym organizmie. Skąd się one biorą. Najczęściej właśnie z nieprawidłowej diety, która przez cały rok obfituje w mięso, słodycze, napoje gazowane, a uboga jest w owoce i warzywa. Dawniej, wczesną wiosną ludzie, zwłazcza ubodzy, jedli korzonki i resztki warzyw. Taka niskokaloryczne dieta skutkowałem pozbyciem się toksyn z organizmu.

Nasz organism, na szczęście jest wyposażony w mechanizmy, które radzą sobie z usuwaniem szkodliwych substancji. Są to białka (cytochromy P450) znajdujące się w każdej komórce naszego ciała. Szkodliwe związki są przez nie przetwarzane tak, aby rozpuszczały się w wodzie lub tłuszczach. Wtedy zostają wydalane przez układ trawienny, moczowy oraz gruczoły potowe w skórze. Wątroba i nerki pracują pełną parą. Jeśli jednak toksyn jest zbyt dużo, mechanizm zaczyna szwankować. Trucizny kumulują się w organizmie. Wtedy trzeba mu pomóc, stosując owocowo-warzywną dietę odtruwająca. Już po kilku dniach poczujemy się zdrowsi.

Co jemy, kiedy jemy?


Przez dziesięć dni
należy jeść produkty, które wspomagają prace wątroby i nerek. W usuwaniu toksyn przez wspomniane narządy pomocny jest błonnik, ktory zawieraja owoce i warzywa, zwłaszcza buraki czerwone, seler, jabłka, melony, brzoskwinie, jagody, wiśnie, gruszki. Wykluczone są natomiast warzywa strączkowe. Wspomaganie pracy wątroby I nerek to bardzo ważny element kuracji.

Przez pierwsze dwa dni
rano wypij sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy, grejpfruta i cytryny. Cytrusy pobudzają do działania wątrobę. W ciągu dnia jedz arbuzy, winogrona lub jabłka. Owoce te zawierają dużo wody, co wpływa korzystnie na pracę nerek.

Przez kolejne 6 dni
na śniadanie jedz dowolne owoce lub wypijaj koktajl owocowy na bazie chudego jogurtu lub maślanki. Na obiad przygotuj sobie surówkę z ulubionych warzyw z dodatkiem nasion, kiełków i migdałów.
Kolację powinny stanowić warzywa gotowane na parze lub duszone.
Tak skomponowany jadłospis jednocześnie wspomaga prace wątroby i nerek, ale ich nie obciąża.

Przez ostatnie dwa dni
należy zwiększyć ilość wypijanych koktajli i soków świeżo wyciśniętych z owoców i warzyw. Uzupełnienie posiłków stanowi nabiał.
Codziennie wypijaj także 4–6 szklanek wody lub herbatek owocowych. To ważne, aby nerki mogły dobrze pracować i skutecznie usuwać toksyny.

Głodówki!
Bywają propagowane jako dobry sposób na oczyszczanie organizmu. Zdaniem jednak specjalistów, głodówka trwająca dłużej niż trzy dni, może się bardzo źle skończyć. Prowadzi bowiem do niedoboru potasu. To z kolei powoduje odwodnienie, zawroty głowy, zasłabnięcia, bóle stawów, zaburzenia hormonalne i enzymatyczne, a nawet neurologiczne. Po tygodniu głodzenia się wątroba przestaje prawidłowo pracować. Nie wydziela odpowiedniej ilości bilirubiny, co z kolei prowadzi do powstawania kamieni w przewodach żółciowych. Głodówka to tylko niepotrzebny stres dla organizmu.

Jadłospis

Koktajl bananowo-malinowy
Zmiksuj w blenderze dużego banana i garść malin (mogą być mrożone) oraz szklankę jogurtu naturalnego. Koktajl możesz dosłodzić miodem. Zamiast malin mogą być truskawki.

Sałatka owocowa
Obierz i pokrój na kawałki dowolnej wielkości: banana, ananasa, mandarynki, jabłko, brzoskwinie. Wymieszaj delikatnie. Włóż do lodówki. Podawaj schłodzone, bez dodatków. Uwaga! W sałatce mogą się znaleźć dowolne owoce, oprócz kiwi. Pod jego wpływem sałatka zrobi się gorzka.

Oczyszczający koktajl warzywny
Oczyść, pokrój i wyciśnij w sokowirówce sok z czarnej rzepy, kopru włoskiego (fenkułu), karczocha, ćwiartki kapusty, marchewki, pietruszki, połowy selera. Dodaj soku pomidorowego, według uznania oraz przyprawy i zioła, wymieszaj.

Sałatka na odtrucie
Małą sałatę umyj, osusz, liście porwij na małe kawałki. Rzodkiewki oczyść, pokrój na półplasterki. Umyj ogórka i obierz marchew, pokrój w słupki. Wszystkie warzywa wymieszaj, posól, popieprz, polej odtłuszczonym jogurtem lub oliwa z oliwek.

UWAGA!
Pod tym linkiem znajdziesz andaluzyjski przepis na duszone bakłażany, które z powodzeniem mogą być elementem diety na odtrucie.
http://www.natemat.com.pl/pl/smacznepodroze/kuchnia/kuchniaandaluzji.html

 

O NAS | KONTAKT | REKLAMY | MAPA STRONY | MAPA XML

Netpress, Iwona Janczarek

ul. Cyklamenowa 5, 05-077 Warszawa
Tel: 604 201 109, E-mail: allpress@pro.onet.pl

NBS - najlepsze strony internetowe