25 lipca 2017, imieniny Krzysztofa, Walentyny, Jakuba

Na temat, natemat.com.pl, Piotr Janczarek, Iwona Janczarek
 
Strona główna
Rozrywka i Refleksja
Diety
Podróże
Zdrowie
Dzieci w szkole
Prawo i finanse
Smacznie
Berlin
Konkursy
  Żywienie, zdrowie, otyłość  Diety odchudzające i zdrowotne  Co jeść? Przepisy, wskazówki żywieniowe, kaloryczność potraw  Diety w chorobach  Dieta w chorobach onkologicznych

Dieta odchudzająca i zapobiegająca chorobom układu krążenia

 

drukuj artykuł z portalu natemat.com.pl

Dieta jest zalecana i propagowana przez dr. Radosława Szczęcha i dr. Krzysztofa Narkiewicza z Katedry Nadciśnienia Tętniczego i Diabetologii Akademii Medycznej w Gdańsku (autorów książki: Jak zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia).

Stosując poniższe wskazówki możemy stracić ok. 0,5 – 1 kg tygodniowo. Odchudzamy się zdrowo, w dowolnie długim czasie, bez wielkich wyrzeczeń.

Doktorzy Szczęch i Narkiewicz podkreślają trzy „złote zasady” podczas odchudzania.
Po pierwsze: od wody się nie tyje.  Wypijamy 1-2 litry wody i innych napojów (niesłodzonych, oczywiście) dziennie.  Szklanka wody wypita przed posiłkiem zmniejsza apetyt.

Po drugie: warzywa i sałatki jemy jako danie podstawowe, a mięso jako dodatek.  Mówimy, oczywiście, o białym mięsie.


Po trzecie: unikamy alkoholu i tłuszczów.
Powinniśmy stosować umiarkowaną ilość oliwy z oliwek (2 łyżeczki dziennie). Jeśli chodzi o alkohol, unikamy przede wszystkim słodkich i mocnych trunków. Jeśli już nie możemy sobie odmówić kieliszka (niezbyt często) czegoś mocniejszego, wybierajmy czerwone wytrawne wino i niepasteryzowane, jasne piwo.

Warto pamiętać, że są warzywa, które prawie nie zawierają kalorii, mają za to dużą ilość wody i błonnika, dzięki temu napełniają żołądek, dając uczucie sytości.

Produkty, które możemy jeść bez ograniczeń w czasie odchudzania. Zawierają dużo wody i mało kalorii.
Pomidory - 1 mały - 14 kcal
Arbuz - 1 szt. - 370 kcal
Ogórki -1 szt. - 10 kcal
Rzodkiewki - 1 szt. - 3 kcal
Melon -1 szt - 400 kcal
1 średni pstrąg - 100 kcal
Kapusta pekińska - średnia - 30 kcal
Pieczarki - 10 dag - 12 kcal
Papryka - 1 średnia - 27 kcal
Sałata - 1 duża główka - 37 kcal
Sok pomidorowy - 1 szklanka - 27 kcal
Pieczywo chrupkie - 1 kromka - 16 kcal
Brokuły - 10 dag - 15 kcal
Kalafior - 1 szt - 150 kcal
Buraki - 1 szt. - 38 kcal

Produkty, które możemy jeść w ograniczonych ilościach podczas odchudzania.
Jabłko - jedno małe - 32 kcal
Czereśnie - 10 szt. - 22 kcal
Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka - 35 kcal
Fasolka szparagowa - mała porcja - 27 kcal
Bułka - jedna, mała - 121 kcal
Mleko 2% - szklanka - 117
Banan - 1 średni - 150 kcal
Wołowina - 10 dag - 120 kcal
Gruszka - jedna - 100 kcal
Makaron - 10 dag - 90 kcal
Śliwki - 10 sz. - 105 kcal
Ryż biały - mała porcja - 200 kcal

Tych produktów powinniśmy zjadać  w czasie odchudzania znacznie mniej.
Ziemniaki  - 1 szt. - 50 kcal

Pumpernikiel - 1 kromka - 60 kcal
Winogrona - 10 dag - 70 kcal
Maliny - 1/2 szklanki - 44 kcal
Szynka - 3 plastry - 100 kcal

Tego nie jemy podczas odchudzania
Salceson - 1 plaster - 45 kcal
Masło - 1 płaska łyżeczka - 37 kcal
Ser topiony - 35 g - 100 kcal
Ser żółty - 1 plaster - 60 kcal
Białe pieczywo - 1 kromka duża - 113 kcal
Orzeszki ziemne - torebka - 150 kcal
Śledź w oleju - 1 szt. - 120 kcal
Parówki - 1 szt - 173 kcal
ciasto (sernik) - 1 mały kawałek - 139 kcal
pączki - 1 szt. - 227 kcal

 

O NAS | KONTAKT | REKLAMY | MAPA STRONY | MAPA XML

Netpress, Iwona Janczarek

ul. Cyklamenowa 5, 05-077 Warszawa
Tel: 604 201 109, E-mail: allpress@pro.onet.pl

NBS - najlepsze strony internetowe