25 lipca 2017, imieniny Krzysztofa, Walentyny, Jakuba

Na temat, natemat.com.pl, Piotr Janczarek, Iwona Janczarek
 
Strona główna
Rozrywka i Refleksja
Diety
Podróże
Zdrowie
Dzieci w szkole
Prawo i finanse
Smacznie
Berlin
Konkursy
  Żywienie, zdrowie, otyłość  Diety odchudzające i zdrowotne  Co jeść? Przepisy, wskazówki żywieniowe, kaloryczność potraw  Diety w chorobach  Dieta w chorobach onkologicznych

Dieta bez soli.

fot. Shutterstock 

drukuj artykuł z portalu natemat.com.pl

Jak ograniczyć spożycie soli? Dieta szczególnie ważna dla osób chorych na nadciśnienie lub zagrożonych tą chorobą.

Podstawowe zasady:
1. Jemy produkty świeże i nie solimy ich.
2. Potrawy przyprawiamy świeżymi i suszonymi ziołami.
3. Pijemy wody mineralne zawierające mniej niż 100 mg sodu i mniej niż 300 mg chlorków.

Co warto jeść?

Na pewno świeże pomidory, najlepiej nie solone. 1,3 kg pomidorów zawiera zaledwie 100 mg sodu, podczas gdy taka sama ilość soli znajduje się zaledwie w 25 g zupy pomidorowej z kartonu.
sólOprócz pomidorów mamy całkiem sporą ofertę produktów zawierających niewiele soli kuchennej. I tak na przykład:
100 mg sodu zawiera 125 g świeżej ryby i tylko 5 mg matiasa.
2,5 kg warzyw strączkowych ma 100 mg sodu, taką samą ilość soli zawiera tylko 25 g zielonego groszku z puszki.
5 kg świeżych warzyw zawiera 100 mg sodu, taką samą ilość sodu ma 35 g warzyw konserwowych.
W diecie z ograniczoną ilością soli należy również unikać słonych serów, wędlin, chipsów, solonych orzeszków. Dużą ilość soli zawierają także: sole warzywne, kostki rosołowe, ekstrakty sosów, musztarda, ketchup, maggi, majonez, gotowe sosy do przyprawiania potraw. Należy więc unikać gotowych produktów z puszki, torebki, kartonu, są one przyprawiane ogromną ilością soli, ponieważ sól jest konserwantem. Lepiej jeść potrawy świeżo przygotowane. Trzeba też unikać warzyw konserwowych, znacznie lepsze są świeże lub mrożone.
Warto stosować środki zastępujące sól, zawierają one potas. Sól Morska Sante np.jest mieszanką soli morskiej 70% i soli potasowej 30%. Zawiera tylko 25,7 g sodu w 100 g produktu. Należy jednak unikać soli potasowych przy chorobach nerek. Niestety, nie smakują tak jak sól, więc trzeba się do tego smaku przyzwyczaić, podobnie jak do smaku potraw niesolonych. Pamiętajmy, że preferencja słonego smaku jest nabyta i z czasem można ją zmienić.
Zwykła sól wartozastąpić solą niskosodową z potasem o obniżonej zawartości sodu. Jest ona przeznaczona m.in. dla osob z nadciśnieniem.

 

O NAS | KONTAKT | REKLAMY | MAPA STRONY | MAPA XML

Netpress, Iwona Janczarek

ul. Cyklamenowa 5, 05-077 Warszawa
Tel: 604 201 109, E-mail: allpress@pro.onet.pl

NBS - najlepsze strony internetowe