20 grudnia 2014, imieniny Bogumiły, Dominika, Zefiryna

Na temat, natemat.com.pl, Piotr Janczarek, Iwona Janczarek
 
Strona główna
Rozrywka i Refleksja
Diety
Podróże
Zdrowie
Dzieci w szkole
Prawo i finanse
Smacznie
Berlin
Konkursy
  Żywienie, zdrowie, otyłość  Diety odchudzające i zdrowotne  Co jeść? Przepisy, wskazówki żywieniowe, kaloryczność potraw  Diety w chorobach  Dieta w chorobach onkologicznych
Powiadom znajomego

Wyślij link znajomemu

zamknij

Problemy z żywieniem podczas chemioterapii

fot. Jerzy Linder 

drukuj artykuł z portalu natemat.com.pl

Żywienie w czasie chemioterapii jest szczególnie trudne, ponieważ terapia wywołuje skutki uboczne, takie jak brak apetytu, nudności, wymioty. Pomóc może odpowiednie żywienie oraz preparaty odżywcze dostarczające organizmowi niezbędnych składników (Nutridrink Compact Protein).

Chemioterapia jest jedną z najczęstszych metod leczenia nowotworu. W czasie leczenia choremu podaje się czynnik chemiczny, którego  celem jest zniszczenia komórek rakowych. Niestety, większość leków chemioterapeutycznych, oprócz niszczenia komórek nowotworowych, uszkadzają również zdrowe komórki.

Mimo wielkiego postępu w tego typu leczeniu, nie udaje się całkowicie uniknąć skutków ubocznych, m.in. takich jak: brak apetytu, nudności, wymioty.

Skutki uboczne chemioterapii powodują, że chory nie chce jeść. Nieodpowiednie odżywianie prowadzi do niedożywienia, utrudnia powrót do normalnej diety.

Jak sobie poradzić z tym problemem?

Trzeba zachęcać chorego do jedzenia. Jeśli nie może jeść przygotowanych przez nas posiłków, warto zaproponować mu Nutridrinki Compact Protein, które są łatwiejsze do przełknięcia i zastępują pełnowartościowy posiłek. Posiłki powinny mieć temperaturę pokojową, zbyt zimne lub zbyt gorące mogą nasilać nudności.

Trzeba też zadbać o odpowiednią ilość płynów. Uwaga! Napoje należy pić porcjami o niewielkiej objętości co najmniej 6 razy dziennie – duża ilość płynów wypita jednorazowo może sprowokować wymioty.

W czasie chemioterapii potrawy mogą przybierać nieprzyjemny, metaliczny posmak, mogą wydawać się bardziej słone lub słodsze niż dotychczas. Możemy temu zaradzić stosując intensywne przyprawy, ale tylko wtedy, kiedy nie powodują one niestrawności.

Jeśli niektóre potrawy wzbudzają niechęć do jedzenia, należy je wyeliminować z diety i zastąpić innymi o podobnym składzie odżywczym.

Gdy dokuczają biegunki

Podstawą diety powinna być żywność o działaniu zapierającym i o niskiej zawartości błonnika. Wskazane jest pszenne, czerstwe pieczywo, ryby, ryż, jajka, drobniutko starte surowe jabłko, banany, kisiele, kleiki, jogurty, sery białe, gotowana marchewka i dynia. Należy unikać słodyczy oraz produktów zawierających słodziki, które nasilają biegunki. Trzeba też pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Pić co najmniej kilka szklanek płynów dziennie, często drobnymi łykami, nawet wówczas, gdy chory nie odczuwa pragnienia. Najlepsza będzie przegotowana woda lub napar z czarnych jagód.

Przy zaparciach

Dieta powinna zawierać produkty o działaniu rozwalniającym, z dużą zawartością błonnika: płatki owsiane, płatki kukurydziane, surowe warzywa i owoce. Przed śniadaniem trzeba wypić szklankę przegotowanej letniej wody z łyżeczką miodu, kefir z sokiem pomidorowym lub z czerwonego buraka, albo szklankę wody mineralnej z dużą zawartością magnezu, który jest pomocny w zwalczaniu zaparć. Na śniadanie należy jeść suszone owoce z płatkami owsianymi i dodatkiem grubo mielonego siemienia lnianego. Wskazany jest też chleb wielozbożowy z dodatkiem otrąb.

Przed obiadem warto też wypić łyżkę oleju. Należy się wystrzegać produktów o działaniu zapierającym (ryż, banany, gotowana marchewka). Bardzo ważna jest odpowiednia ilość płynów, trzeba wypić do 3 litrów płynów dziennie. Błonnik zawarty w produktach o działaniu rozwalniającym chłonie bardzo dużo wody. Gdy jej brakuje, problemy z wypróżnieniami mogą się nasilać.

nutridrinkGdy chory nie może jeść – suplementy

Największym problemem jest, gdy chory nie może nic jeść, jego organizm nie otrzymuje więc potrzebnych składników odżywczych. W takiej sytuacji pomocne mogą być Nutridrinki Compact Protein. Są to wysokoenergetyczne preparaty spożywcze w płynnej postaci. Zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach: białko, tłuszcze, węglowodany oraz komplet witamin i minerałów. Preparaty można spożywać między posiłkami, jako uzupełnienie jadłospisu.

Nutridrink Compact Protein jest szczególnie przydatny w momencie przygotowania pacjentów do chemio i radioterapii oraz operacji onkologicznej.To wysokobiałkowy i wysokoenergetyczny preparat odżywczy w płynnej postaci( 125 ml)opracowany z myślą o pacjentach onkologicznych.Dostarcza choremu dużo białka, energii i innych składników odżywczych tylko naturalnego pochodzenia.

 
Nutridrink Compact Protein jest tak odżywczy i zbilansowany, że może stanowić pełnowartościowy posiłek. Stosowane dawkowanie to 1-2 butelki dziennie przez 14 dni i więcej.

poradnikZamów bezpłatny poradnik dietetyczny z książką kucharską:
piotr.janczarek@natemat.com.pl

Wasze komentarze

Dodaj swój komentarz

 

 DODAJ  


 

 

O NAS | KONTAKT | REKLAMY | MAPA STRONY | MAPA XML

Netpress, Iwona Janczarek

ul. Cyklamenowa 5, 05-077 Warszawa
Tel: 604 201 109, E-mail: allpress@pro.onet.pl

NBS - najlepsze strony internetowe