21 września 2019, imieniny Jonasza, Mateusza, Hipolita

Na temat, natemat.com.pl, Piotr Janczarek, Iwona Janczarek
 
Strona główna
Rozrywka i Refleksja
Diety
Podróże
Zdrowie
Dzieci w szkole
Prawo i finanse
Ukraina
Smacznie
Berlin
  Żywienie, zdrowie, otyłość  Diety odchudzające i zdrowotne  Co jeść? Przepisy, wskazówki żywieniowe, kaloryczność potraw  Diety w chorobach  Dieta w chorobach onkologicznych

Przepisy do diet niskokalorycznych

koktajl z malin i kefiru, fot. PJ 

drukuj artykuł z portalu natemat.com.pl

sałatka szopska, fot. PJ 

drukuj artykuł z portalu natemat.com.pl

Diety. Przepisy
Sałatka z prażonymi migdałami (pestkami dyni, nasionami słonecznika).

Mój przepis autorski, wiele razy sprawdzony.

Myjemy i suszymy sałatę zwykłą, bądź lodową, możemy też dodać gotowy mix sałatkowy (pakowany). Sałatę delikatnie solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny lub octem winnym, mieszamy. Na patelni smażymy lekko (na oliwie z oliwek) czosnek (1,2 ząbki), cebulę i prażymy migdały (w płatkach) lub ziarna słonecznika, czy pestki dyni. Dodajemy do sałaty i gotowe.
Wersja II
To samo, tylko wzbogacone o pomidory, ogórki, paprykę.
1 porcja: ok. 76 kcal

Wersja III – danie obiadowe
Do przyrządzonej w powyższy sposób sałatki dodajemy grillowane (np. na grillu elektrycznym, patelni grillowej) filety z kurczaka, pokrojone na niewielkie kawałki. Podajemy bez ziemniaków, ryżu, czy chleba. Zieleniny powinno być znacznie więcej niż mięsa.
1 porcja: ok. 120 kcal

Sałatka grecka (zmodyfikowana)
Zmiany w stosunku do oryginalnego przepisu polegają na dodaniu sałaty, która w oryginalnym przepisie nie występuje. Warto dodawać sałatę, ponieważ jej kilogram zawiera tylko 100 kalorii. Liście sałaty układamy na dnie salaterki, lekko solimy, posypujemy pieprzem, skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Na salatę nakładamy pokrojone w talarki ogórki, pokrojoną w paski paprykę, trochę poszatkowanej cebuli, kilka oliwek (nienadziewanych). Następną warstwę powinny stanowić pomidory pokrojone w plastry (nie solimy ich), a na samej górze umieszczamy ser  feta lub jego polski odpowiednik, dostępny niemal w każdym sklepie, niezbyt dużo jednak, ponieważ jest bardzo słony.  Całość jeszcze raz skrapiamy oliwą. Możemy podawać.
1 porcja: ok. 85 kcal


Sałatka szopska
Narodowa sałatka bułgarska.
4 duże porcje
Składniki: 4 pomidory pokrojone na 8 części, 1 duży ogórek pokrojony w plasterki, 1 papryka (czerwona, żółta, biała) pokrojona w cienkie paski, 4 cebulki - dymki pokrojone w pióra, 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka octu winnego, łyżka natki pietruszki, sól, pieprz, ser szopski - można kupić w supermarketach, albo zastąpić serem typu feta.
Warzywa ukladamy na talerzu,delikatnie solimy (ser jest bardzo słony), dodajemy pieprz, ocet winny. Warzywa posypujemy serem, skrapiamy oliwą, dodajemy natkę.
1 porcja: ok. 90 kcal

Cytrynowa fasolka z pieczarkami
4 porcje
Składniki: 750 g zielonej fasolki szparagowej, umytej z obciętymi końcami, 2 łyżki masła, 250 g świeżych pieczarek, pokrojonych w plasterki. Skórka i sok z 1 cytryny.
Wkładamy fasolke do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 10 minut (powinna pozostać dość twarda). Następnie studzimy pod zimną, bieżącą wodą, odcedzamy i odstawiamy. Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy pieczarki przez 2-3 minuty na dużym ogniu, nie mieszając. Dobrze przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy fasolkę, skórkę i sok z cytryny i dusimy jeszcze przez 3 minuty. Podajemy.
Jedna porcja zawiera ok. 130 kilokalorii.

ZUPY

Przepis na gazpacho – andaluzyjski chłodnik z pomidorów i innych, rewelacyjną francuską zupę wegetariańską z bazylią, duńską zupę szparagową, włoskązupę jarzynową - minestrone, węgierską zupę rybną halaszle znajdziesz w rozdziale: E-Smaczne podróże, Zupy świata:
http://natemat.com.pl/pl/smacznepodroze/zupy.html

Pstrąg
Smażony i duszony w winie
Oprócz wartości odżywczych pstrąg ma bardzo niewiele kalorii, jedna średniej wielkości ryba ma ich zaledwie 100.

Rybę (może być filet) grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, uprzednio skrapiając sokiem z cytryny, doprawiając solą i pieprzem. W tym samym czasie na niewielkiej ilości oliwy z oliwek przysmażamy pokrojoną w plasterki cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku. Lekko podsmażamy, dodajemy pstrąga. Na patelnię wlewamy pół szklanki białego wytrawnego wina i dusimy rybę przez kilka minut. Podajemy z sałatą.
1 porcja: ok. 130 kcal

Pieczony w folii
2 porcje
składniki: 2 pstrągi całe - wypatroszone, pół cytryny pokrojonej w plasterki, pół łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki masła, sok z 1połówki cytryny.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Ryby układamy na brytfannie wyłożonej folią aluminiową. Dodajemy cytryny, natkę, przyprawamy solą i pieprzem. Przyjkrywamy folią aluminiową i pieczemy 20-25 minut, w zależności od wielkości ryby. Przed podaniem skrapiamy pstrągi sokiem z cytryny. Podajemy z sałatą.
Danie bardzo smaczne i zdrowe.
Jedna porcja zawiera ok. 280 kilokalorii.

Spaghetti z pomidorami

Gotujemy spaghetti w osolonej wodzie tak, aby pozostało dość twarde (al dente). Na patelni podsmażamy na małej ilości oliwy z oliwek posiekany czosnek i pokrojąoną w niewielkie paski cebulę. Doadajemy pomidory krojone z puszki lub kartonu. Dusumy na średnim ogniu ok. 10 minut. Następnie dodajemy ugotowany makaron. Mieszając gotujemy jeszcze 2 minut. Od razu podajemy. Można dodać świeże pomidorki koktajlowe pokrojone na pół. Danie będzie smaczniejsze (ale bardziej kaloryczne), gdy posypiemy je świeżo startym parmezanem.
1 porcja (bez parmezanu): ok. 170 kcal

Koktajl owocowy
Dobry na deser i między posiłkami.  Świeże lub mrożone (rozmrożone) owoce: truskawki, maliny, jagody, borówki wkładamy do blendera. Miksujemy z kefirem, możemy osłodzić łyżeczką miodu. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek i wkładamy do lodówki.
1 porcja: ok. 90 kcal

 

O NAS | KONTAKT | REKLAMY | MAPA STRONY | MAPA XML

Netpress, Iwona Janczarek

ul. Cyklamenowa 5, 05-077 Warszawa
Tel: 604 201 109, E-mail: allpress@pro.onet.pl

NBS - najlepsze strony internetowe